Indiánské léto s tvarohovým závinem a plody muchovníku

Indiánské léto s tvarohovým závinem a plody muchovníku

Nechce se vám péct koláč a hledáte inspiraci na něco stejně tak snadného, ale nového? Zkuste tento recept na tvarohový závin a využijte ovoce ze zahrádky nebo farmářského trhu.

Znáte muchovník? Keř, který plodí tzv. indiánské bobulovité ovoce, které svou barvou i chutí připomíná borůvky a trošku i jeřabiny. Dozrává od června do července. Když mi kamarádka Máca napsala, že je čas sběru, neodolala jsem! A kam s plody muchovníku? Kamkoliv dáváte třeba borůvky, umím si představit koláč, kynuté ovocné knedlíky, roládu nebo tento závin. Už dlouho jsem ho chtěla upéct, protože je neuvěřitelně jednoduchý a naprosto svěží. Ideální recept na léto!

Letní tvarohový závin

na 2 záviny

příprava: 45 minut + hodina na odležení těsta

Co na závin?

250 g másla

300 g polohrubé mouky + na podsypání

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

3 lžíce třtinového cukru

špetka soli

250 g tučného tvarohu ve vaničce

marmeláda na potření (já použila mango borůvka od Marmelády s příběhem)

2 hrsti plodů muchovníku (nebo borůvek) + na ozdobu

moučkový cukr

Jak na to?

  1. Nejdříve si vyndej máslo z ledničky, ať povolí. Pak prosej mouku s práškem do pečiva na pracovní plochu. Přidej cukr, sůl, tvaroh a pokrájené měkké máslo. Vypracuj rukama těsto. Zabal ho do potravinářské fólie a nech ho v chladu hodinu uležet.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Pracovní plochu popraš moukou, těsto si rozděl na dvě části a každou část vyválej na tenčí plát. Potři marmeládou, okraje nech volné, a přidej plody muchovníku. Zaroluj jako roládu, konce prsty přehni.
  3. Závin peč dozlatova, asi 30 minut. Poté jej nech na mřížce vystydnout, posyp moučkovým cukrem, nakrájej a podávej ozdobený plody muchovníku. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *