Citronová bábovka s polevou na oslavu

Citronová bábovka s polevou na oslavu

Jsme národ, co miluje bábovky. Jakékoliv – třené, šlehačkové, plněné i ozdobené. Tento recept je provoněný citronem. Najdete ho jak uvnitř těsta, tak v polevě.

Co upéct na oslavu? Zkuste to jako my s bábovkou. Není nic jednoduššího. Těsto se tře v robotu, trouba peče za vás a když zvolíte variantu s polevou, neuděláte chybu. Bábovka bude ještě vláčnější a můžete si ji ozdobit čímkoliv jedlým ze zahrádky. Třeba jahůdkami, malinami, meduňkou nebo mátou a pokud máte jedlé kvítí, jako je např. levandule, tak sem s ní…

Citronová bábovka s polevou

forma na bábovku

příprava: 60 minut

Co na těsto?

3 vejce

1 hrnek třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

kůra z 1 BIO citronu

125 ml plnotučného mléka

70 g rozehřátého másla + na vymazání formy

2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání formy

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

125 ml oleje

2 lžíce holandského kakaa (mám od Lindt)

Co na citronovou polevu?

2 lžíce šťávy z BIO citronu

2 lžíce horké vody

150 g moučkového cukru

kůra z citronu, jahody, lístky máty a jedlé květy na ozdobu

Jak na to?

  1. V robotu s balonovou metlou utři vejce s cukry do krému. Pak přidej kůru z citronu a postupně přilévej mléko a rozehřáté (ale ne horké!) máslo. Poté přidej prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšlehej a nakonec zlehka zapracuj olej.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Formu na bábovku pečlivě vymaž máslem a vysypej moukou. Třetinu těsta rovnoměrně nalij do formy. Druhou třetinu smíchej s kakaem, přidej do formy a zakonči třetí třetinou světlého těsta.
  3. Bábovku peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Ještě teplou bábovku vyklop a nech ji na talíři na mřížce vystydnout.
  4. Připrav si citronovou polevu. Do mísy nalij šťávu z citronu a horkou vodu, přidej prosátý moučkový cukr a vyšlehej lesklou bílou polevu. Podle potřeby „tuhosti“ přidávej vodu nebo cukr.
  5. Polevou přelej bábovku a ozdob ji např. kůrou z citronu, lesními jahůdkami, lístky máty a jedlými květy.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *