Kynutý koláč s ovocem a ořechovou drobenkou

Kynutý koláč s ovocem a ořechovou drobenkou

Kynutý koláč si často spojujeme s babičkami a maminkami. Pojďme jim ho pro jednou upéct my. Pokud nemáte rodinný recept, zkuste ten náš.

Když nás kdysi oslovili, ať upečeme koláč pro hospic, přemýšleli jsme, jak to celé pojmout. Pro někoho může být kynuté těsto výzva. A výzvou je i stáří (a, nedej Bože, nemoc). Provoňme společně kuchyň koláčem jako od babičky a zavzpomínejme na krásné chvilky spojené (nejen) s jídlem.

 

Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

1 velký plech 

Příprava: 1 hodina + kynutí

Co na koláč?

200 ml mléka

42 g droždí

2 lžíce krupicového cukru

100 g másla + na vymazání plechu + na potření těsta

špetka soli

500 g polohrubé mouky + na podsypání válu

60 g krupicového cukru

Co na drobenku?

150 g másla

250 g polohrubé mouky

150 g krupicového cukru

50 g mletých vlašských ořechů

špetka mleté skořice

Jak na to?

  1. Do vlažného mléka rozdrob droždí, přidej 2 lžíce cukru, zamíchej a nech v teple vzejít kvásek. Mezitím rozehřej máslo, nesmí být ale horké! Smíchej ho se špetkou soli. Mouku prosej do mísy od robota, uprostřed udělej důlek, nasyp do něj cukr, přidej osolené máslo a vzešlý kvásek. Vypracuj hladké, pružné těsto pomocí nástavce ve tvaru háku. Přikryj čistou utěrkou a nech těsto 45 minut kynout v teple.
  2. Předehřej troubu na 180°C. Plech vymaž máslem. Švestky, jablka a hrušky nakrájej na měsíčky. Připrav si drobenku – ingredience dej do větší mísy a prsty rozdrob. Máslo by mělo být co nejchladnější! Nakynuté těsto přendej na moukou poprášený vál a vyválej těsto o velikosti plechu. Přenes jej na plech a těsto vytvaruj ještě tak, aby mělo nízký okraj.
  3. Na těsto dávej řádku švestek, řádku jablek, řádku hrušek a střídej až do konce plechu. Okraje nech volné. Pomaž je rozpuštěným máslem. Zasyp drobenkou a dej koláč do předehřáté trouby péct dozlatova, asi 40 minut. Průběžně můžeš ještě okraje pomazat máslem. Upečený koláč nech na mřížce vychladnout a poté krájej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *