Knížka Krásné Vánoce: adventní manuál nejen na cukroví od blogerek

Knížka Krásné Vánoce: adventní manuál nejen na cukroví od blogerek

Je 1. listopadu. Tedy ideální čas vrhnout se na přípravu letošních Vánoc. Že blázním? Vůbec ne! Naopak, mám pro vás manuál i tip na dárek, knížku Krásné Vánoce, kterou dala dokupy Svatava Coolinářka spolu s blogerkami, včetně nás, Slepičárny.

Krásné a hlavně klidné Vánoce bez stresu! Hledáte inspiraci na adventní kalendář, věnec, svíčky nebo si vyrobit dárky? Hledáte zaručené recepty na vánoční cukroví? Ať už se rozhodnete pro perníčky, linecké, rohlíčky, vosí úly nebo už trénujete na prostřený vánoční stůl, s touhle knihou zvládnete všechno. A za to patří dík nejen Svatavě, ale i dalším blogerkám, co se na knížce svou inspirací, fotkami a recepty podíleli. Děkujeme, že jsme mohli být součástí spolu s Coolinářkou, Lucie Living, Vintagelover, Jane At Home, Nordic Passion, Celiaxmoni, Češkou z Česka, Paleosnadno, Mámami, Děvčetem u plotny, Kreativní hospodyní, Nesto, Mámou peče doma, Terezou Veselou, DIY projekty a Michaelou Hronovou. Knihu koupíte např. ZDE.

A jaké recepty od Slepičárny v knížce Krásné Vánoce najdete?

Ořechové cukroví s moka náplní

Na 2 plechy

Příprava: 1 hodina + odležení

Co na cukroví?

250 g změklého másla

90 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

3 žloutky

100 g namletých vlašských (nebo pekanových) ořechů

kůra z 1 citronu

330 g hladké mouky (může být i špaldová)

100 g čokolády Lindt Excellence 70% na ozdobu

100 g vlašských (nebo pekanových) ořechů na ozdobu

Co na moka náplň?

150 g změklého másla

150 g moučkového cukru

2 lžičky silné turecké kávy

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Změklé máslo utři s cukry, žloutky a namletými ořechy. Přidej kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto a nech ho do druhého dne v chladu uležet. Ideálně přes noc.
  2. Na lehce pomoučněném válu nebo pracovní ploše vyválej těsto asi 3 mm silné a vykrajuj kolečka. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč v předehřáté troubě při 150°C asi 15 minut.
  3. Cukroví nech vychladnout. Mezitím si připrav moka krém. Máslo utři s moučkovým cukrem a přefiltrovanou kávou a tuzemákem. Čokoládu rozpusť ve vodní lázni.
  4. Kolečka k sobě slepuj moka krémem a navrchu je lžičkou ozdob rozpuštěnou čokoládou a oříškem. Nech zatuhnout. Cukroví přendej do krabice a nech v chladu a suchu odpočívat do Vánoc.

Bezlepkové marcipánové kuličky

asi na 22 kuliček (dle velikosti)

příprava: 15 minut

Co na marcipánové kuličky?

200 g jemně namletých mandlí (prodává se to i jako mandlová mouka)

150 g moučkového cukru

3-4 lžíce jahodové nebo malinové šťávy smíchané s vodou

pár lyofilizovaných jahod (mrazem sušené)

sušené borůvky

mletý kokos na obalení

Jak na to?

  1. Připrav si marcipán. Najemno namleté mandle odsyp do misky. Přidej moučkový cukr. Šťávu promíchej s vodou v malé skleničce a do misky odvaž 3 až 4 lžíce, podle potřeby. Rukama propracuj lepící se těsto.
  2. Lyofilizované jahody prsty podrť, smíchej je s nastrouhaným kokosem v misce. Z marcipánu tvaruj menší kuličky, ke každé přidej asi 3 borůvky. Kuličky obal v kokosu s nadrcenými jahodami. Podávej nebo skladuj uzavřené v suchu a chladu, max. 3 dny.

Kakaové kuličky s kokosem

asi na 30 kuliček (dle velikosti)

příprava: 20 minut

Co na kakaové kuličky?

200 g jemně namletých mandlí (prodává se to i jako mandlová mouka)

150 g moučkového cukru

3-4 lžíce jahodové nebo malinové šťávy smíchané s vodou

100 g piškotů

50 g datlí

50 g sušených borůvek

2 lžíce kakaa (používám Lindt)

1 lžíce tuzemáku (nemusí být)

mletý kokos na obalení

Jak na to?

  1. Připrav si marcipán. Jemně namleté, oloupané mandle odsyp do misky. Přidej moučkový cukr. Šťávu promíchej s vodou v malé skleničce a do misky odvaž 3 až 4 lžíce, podle potřeby. Rukama propracuj lepící se těsto.
  2. K němu přidej nahrubo pomleté piškoty, datle, celé borůvky, kakao a tuzemák. Znovu rukama propracuj tak, aby se těsto lepilo a dalo se tvořit kuličky. Ty pak obal v kokosu.
  3. A opět platí: Podávej nebo skladuj uzavřené v suchu a chladu, max. 3 dny.

Vosí hnízda s vaječným likérem

Asi na 26 hnízd

Příprava: 30 minut + 30 minut chladnutí

Co na vosí hnízda?

50 g másla

50 g moučkového cukru + na posypání

2 lžíce tuzemáku

2 lžíce holandského kakaa

160 g dětských piškotů + na spodní část hnízda

20 g namletých vlašských ořechů

1 lžíce vlažného mléka

vaječný likér na náplň

Jak na to?

  1. Utři změklé máslo s cukrem, tuzemákem a kakaem. Nadrť piškoty, přidej mleté vlašské ořechy, zvlhči troškou mléka a vypracuj ručně těsto. Nech ho v chladu minimálně 30 minut odpočinout.
  2. Připrav si piškoty na spodní část hnízd. Do formičky na vosí úly napěchuj po okraj těsto. Doprostřed udělej důlek a naplň ho vaječným koňakem. Já ho dávám do injekční stříkačky a plním. Přilep piškot a takto pokračuj, dokud nevypotřebuješ celé těsto. Zlehka posyp moučkovým cukrem.
  3. Vosí hnízda ulož do krabice vyložené alobalem nebo pečicím papírem a skladuj maximálně 3 dny v chladu a suchu. Nebo je rovnou sněz.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *