Banana Bread, nebo taky banánový chlebíček, patří mezi kavárenské šlágry současné doby. Ať už je klasicky z másla nebo ve veganské formě, nikdo jim neodolá. Až na mého muže, ale to je jiná pohádka…
A tak jsem se rozhodla, že ho upeču i doma. Co taky furt dětem dávat ke snídani nebo ke svačině do školy? Na banánový chlebíček jsem spotřebovala i starší banány (který se mi domů vrací ve svačinovém sáčku). Ostatní suroviny, jako je kvalitní čokoláda nebo sušené ovoce, běžně doma mám. Nic se nestane, když přidáte i namleté ořechy a vyměníte je za část mouky. A malá rada na závěr, nikdy ho nekrájet ještě za tepla, musí vychladnout, jedině pak ho dostanete celý z formy a bude perfektně držet tvar.
Banánový chlebíček
1 forma na banánový chlebíček (já mám 22 cm dlouhý)
Příprava: 1 hodina a 20 minut
Co na banánový chlebíček?
100 g másla pokojové teploty
150 g třtinového cukru
2 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 BIO vanilkový cukr)
kůra z citronu nebo limetky
2 zralé banány
100 g sušených švestek
100 g čokolády Lindt Excellence 70%
2 vejce
130 g hladké špaldové mouky
100 g hladké mouky
špetka soli
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Máslo pokojové teploty přendej do mísy od robota, přidej cukry a kůru z citronu nebo limetky a nástavcem ve tvaru „K“ začni třít, dokud nevznikne hladký krém.
- Mezitím oloupej banány, dej do mísy a vidličkou rozmačkej. Čokoládu a sušené švestky nakrájej na malé kousky. Do hotového máslového krému přidej 2 vejce, rozmačkané banány a postupně vmíchej mouky, sůl a prášek do pečiva.
- Do hotového těsta zlehka zapracuj nakrájenou čokoládu a sušené švestky. Formu na banánový chlebíček vymaž máslem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně nalij a dej péct. Prvních 20 minut peč při 180°C, poté stáhni na 160°C a peč ještě asi 40 minut .
- Že je chlebíček upečený poznáš tak, že do něj zapíchneš špejli a pokud bude po vytažení suchá, můžeš jej dát na mřížku vychladnout. Poté krájej a podávej.