Dáváte si k večeři nebo ke svačině pomazánku? Vajíčkovou, česnekovou, z rybiček a co třeba variantu z červené řepy? Když jí upečete, chuť zintenzivníte!
U nás doma jsou dva tábory, jeden červenou řepu miluje, druhý jí nemůže přijít na jméno. Ale když jde o pomazánku, dá se to zkousnout, v tom držíme za jeden provaz. Zjistila jsem, že problém je v té sladké chuti a ta se pečením samozřejmě ještě víc vytuní. Takže základem jsou bylinky, mořská sůl i ta ochucená, čerstvě namletý pepř a hlavně šťáva z citronu. Zkoušela jsem i přidávat sušený zázvor a česnek, ale nebylo to v pomazánce moc cítit. Inspiraci, co dům dá, se ani v tomhle v receptu meze nekladou. Hlavně, když máte čerstvý chleba.
Pomazánka z pečené řepy
4-6 porcí
Příprava: 70 minut
Co na pomazánku?
2 malé červené řepy
1 menší červená cibule
snítky rozmarýnu
mořská sůl
olivový olej
čerstvě namletý pepř
šťáva z citronu
1 balení Lučiny (100 g)
chleba
Jak na to?
- Troubu si předehřej na 200°C. Červené řepy omyj, rozpul a vlož mezi dva díly širší kolečko červené cibule. Přidej snítky rozmarýnu, mořskou sůl a zakapej olivovým olejem. Obal do alobalu a peč v troubě „na zkus“, asi 1 hodinu.
- Upečenou řepu oloupej, nakrájej na menší kousky a vlož i s upečenou cibulí do nádoby od ponorného mixéru. Rozmixuj. Poté přendej do misky a dochuť podle potřeby solí, čerstvě namletým pepřem, přidej ještě trošku olivového oleje a šťávu z citronu. Nakonec zlehka vmíchej Lučinu. Pomazánku namaž na chleba a ozdob pažitkou.