ForMen menu: tatarák, steak a crumble

ForMen menu: tatarák, steak a crumble

Vaří u vás doma muž nebo žena? Nebo se střídáte? Možná přemýšlíte, čím toho druhého překvapit. Možná máte konečně čas jen pro sebe a chcete si ho užít s pořádnou flákotou masa. Venku.

Tak nějak by mohl vypadat perex do časáku a jako že jsem se jich napsala hordy. Stejně tak receptů. Tenhle „seriál“ byl zadáním do červnového časopisu ForMen. Menu pro dva. Steak a něco sladkého. A tohle z toho vzešlo. Takže pokud jste si nestihli koupit tohle číslo s podtitulkem – Všichni jsme děti demo, pak recepty najdete i u nás. Nechte si chutnat.

Předkrm – tatarák s limetkovou majonézou

Tatarák s limetkovou majonézou

2 porce

příprava: 25 minut

Co na tatarák?

300 g hovězího masa (svíčková, zadní ořech nebo libové hrudní)

1 hrst sušených rajčat

1 hrst vypeckovaných oliv

2 malé šalotky

1 žloutek

1 lžička kvalitního olivového oleje

1 lžička dijonské hořčice

1 lžička kvalitního kečupu

½ lžičky drceného kmínu

½ lžičky mleté papriky

sůl a pepř

topinky smažené na oleji

Co na majonézu?

50 g kvalitní majonézy

2 limetky

sůl a pepř

med na dochucení

chilli vlákna na ozdobu

Co na salsu?

1 hrst cherry rajčátek

2 jarní cibulky

sůl a pepř

olivový olej

Jak na to?

  1. Maso namel najemno. Smíchej s nadrobno nasekanými sušenými rajčaty, olivami a šalotkou. Přidej žloutek, olej, hořčici a koření. Topinky osmahni na oleji. Přendej na talíř.
  2. Majonézu smíchej s kůrou z limetky. Dochuť šťávou z 1 limetky, solí, pepřem a medem. Limetku rozpul a ogriluj vnitřní část, bude se ti hodit na zakapání. Podávej na tataráku ozdobené chilli vlákny. 
  3. Rajčátka a cibulku nakrájej na malé kousky, dochuť solí, pepřem a olivovým olejem. Salsu přidej k tataráku a majonéze. Podávej. 
Hlavní jídlo – steak s bramborami a ředkvičkovým salátem

Steak s bramborami a ředkvičkovým salátem

2 porce

příprava: 45 minut

Co na steak?

400 g baby brambor

olivový olej

sůl a pepř

2 steaky z vysokého roštěnce (každý cca 300 g)

solný květ a mix čerstvého pepře včetně růžového

1 menší svazek ředkviček

2 jarní cibulky

sůl, pepř, ocet, cukr a olivový olej dle chuti na zálivku

výhonky hrášku

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180°C. Omyj brambory a celé i se slupkou je přendej do pekáčku. Zakapej olivovým olejem, osol, opepři a peč doměkka, asi 30 minut.
  2. Mezitím si připrav steaky. Rozehřej grilovací pánev, přidej trošku olivového oleje a maso prudce ogriluj z obou stran dozlatova, z každé 5 minut. Osol solným květem a čerstvě nadrceným pepřem, zabal do alobalu a maso ještě nech v troubě 10 minut „dojít“. 
  3. Ředkvičky a jarní cibulky nakrájej. Přendej do misky. Smíchej ingredience na zálivku, přidej ji do salátu a podávej s výhonky hrášku spolu se steaky a upečenými bramborami. 
Dezert – crumble se zmrzlinou

Crumble se zmrzlinou

2 porce

příprava: 30 minut

Co na crumble?

máslo na vymazání formiček

1 hrst malin

1 hrst borůvek 

1 hrst vypeckovaných třešní

6 máslových sušenek

2 hrsti kokosových chipsů

2 kopečky vanilkové nebo karamelové zmrzliny

máta na ozdobu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Malé zapékací formičky vymaž máslem a rozděl do nich ovoce. Navrch nadrob sušenky a přidej kokosové chipsy. Peč dozlatova, asi 20 minut.
  2. Crumble podávej ještě teplý spolu s kopečkem zmrzliny a ozdob čerstvou mátou. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *