Koláč pro hospic: Kynutý koláč s ovocem a ořechovou drobenkou

Koláč pro hospic: Kynutý koláč s ovocem a ořechovou drobenkou

Říjen je měsíc, kdy se konají různé charitativní sbírky. Jednou z nich je i Koláč pro hospic. Vybrané peníze umožní lidem zůstat doma až do posledních okamžiků. Chcete vědět více?

Když se nám ozvala Eva Bělocká z týmu Diecézní charity Brno s prosbou o recept na koláč, který by mohl být součástí sladkého skutku, šli jsme do toho bez zaváhání. S koláčem, který mi nejvíc připomíná mou babičku. I vy můžete pomoci nemocným lidem a jejich rodinám v těžké chvíli. Veškeré informace o sbírce i možnost online přispět (až do 31.10.2019) naleznete ZDE. Děkujeme, že do toho jdete s námi.

Sledujte i další foodblogery a jejich recepty na Koláč pro hospic: 

Míšu z Cooking with Šůša

Ivču z Cat and Cook

Romču z Na skok v kuchyni

Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

1 velký plech 

Příprava: 1 hodina + kynutí

Co na koláč:

200 ml mléka

42 g droždí

2 lžíce krupicového cukru

100 g másla + na vymazání plechu + na potření těsta

špetka soli

500 g polohrubé mouky + na podsypání válu

60 g krupicového cukru

Co na drobenku?

150 g másla

250 g polohrubé mouky

150 g krupicového cukru

50 g mletých vlašských ořechů

špetka mleté skořice

Jak na to?

  1. Do vlažného mléka rozdrob droždí, přidej 2 lžíce cukru, zamíchej a nech v teple vzejít kvásek. Mezitím rozehřej máslo, nesmí být ale horké! Smíchej ho se špetkou soli. Mouku prosej do mísy od robota, uprostřed udělej důlek, nasyp do něj cukr, přidej osolené máslo a vzešlý kvásek. Vypracuj hladké, pružné těsto pomocí nástavce hák u robota. Přikryj čistou utěrkou a nech těsto 45 minut kynout v teple.
  2. Předehřej troubu na 180°C. Plech vymaž máslem. Švestky, jablka a hrušky nakrájej na měsíčky. Připrav si drobenku, ingredience dej do větší mísy a prsty rozdrob. Nakynuté těsto přendej na moukou poprášený vál a vyválej těsto o velikosti plechu. Přenes jej na plech a těsto vytvaruj ještě tak, aby mělo nízký okraj.
  3. Na těsto dávej řádku švestek, řádku jablek, řádku hrušek a střídej až do konce plechu. Okraje nech volné. Pomaž je rozpuštěným máslem. Zasyp drobenkou a dej koláč do předehřáté trouby péct dozlatova, asi 40 minut. Průběžně můžeš ještě okraje pomazat máslem. Upečený koláč nech na mřížce vychladnout a poté krájej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *