Recept na tradiční skotské máslové sušenky

Recept na tradiční skotské máslové sušenky

Znáte Shortbread Fingers? Skotské máslové sušenky, které se pečou v pekáčku a pak se krájí na širší tyčinky a nahoře mají tečky? U nás se (skoro) ze stejného těsta pečou kulaté sušenky. Zkuste jejich kulatou verzi třeba jako jedlý dárek.

Důvod? Můj muž si je kupuje v Mark & Spencer. Když tu napíšu, že je miluje, tak vůbec nebudu přehánět. Rozhodla jsem se, že když budou těm z obchodu co nejvíce podobné, zamiluje si i ty moje. Našla jsem si recepty na tradiční skotské sušenky v angličtině a pak jsem je musela „přeložit“ do češtiny tak, aby suroviny odpovídaly naši podmínkám. Třeba v podobě mouky. Přidala jsem domácí vanilkový cukr, který si připravuji už v září, aby na vánoční cukroví byl značka ideál a přidala jsem kůru z citronu. A povedlo se! 

Skotské máslové sušenky

2 plechy

příprava: 2 hodiny (včetně chladnutí těsta)

Co na sušenky?

250 g másla pokojové teploty

5 lžic domácího vanilkového cukru

5 lžic třtinového cukru

kůra z 1 citronu

špetka mořské soli

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek polohrubé mouky + na podsypání

Jak na to?

  1. Změklé máslo spolu s cukry utři v robotu pomocí nástavce ve tvaru “K” do krému. Poté přidej kůru z citronu, část si můžeš nechat na posypání sušenek, a mořskou sůl. Při pomalých otáčkách přidávej postupně mouky a tři, dokud nebude těsto hladké. I tak se bude trošku lepit. 
  2. Potom stěrkou přendej těsto na potravinářskou fólii, zabal a nech v ledničce alespoň hodinu odpočinout. Troubu předehřej na 180°C. Plechy vylož pečicím papírem. Připrav si vykrajovátko, já měla kolečko o průměru 4 cm.
  3. Plochu zlehka posyp polohrubou moukou, vyndej polovinu těsta a vyválej ji opatrně na asi 1 cm tlustý plát. Těsto má tendenci se lepit, můžeš jej trošku posypat moukou. Vykrajuj kolečka a přendej je trošku od sebe na plech. Celkem těsto vyjde na 2 plechy.
  4. Sušenky peč v předehřáté troubě asi 12 minut, ze stran budou zlatavé, ale zároveň ještě trošku měkké. Přendej plech na mřížku a nech je úplně vystydnout a pak teprve sušenky sundej. V chladu a suchu a je můžeš skladovat až 2 týdny. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *