Banánový chlebíček s čokoládou a sušenými švestkami

Banánový chlebíček s čokoládou a sušenými švestkami

Banana Bread, nebo taky banánový chlebíček, patří mezi kavárenské šlágry současné doby. Ať už je klasicky z másla nebo ve veganské formě, nikdo jim neodolá. Až na mého muže, ale to je jiná pohádka…

A tak jsem se rozhodla, že ho upeču i doma. Co taky furt dětem dávat ke snídani nebo ke svačině do školy? Na banánový chlebíček jsem spotřebovala i starší banány (který se mi domů vrací ve svačinovém sáčku). Ostatní suroviny, jako je kvalitní čokoláda nebo sušené ovoce, běžně doma mám. Nic se nestane, když přidáte i namleté ořechy a vyměníte je za část mouky. A malá rada na závěr, nikdy ho nekrájet ještě za tepla, musí vychladnout, jedině pak ho dostanete celý z formy a bude perfektně držet tvar.

Banánový chlebíček

1 forma na banánový chlebíček (já mám 22 cm dlouhý)

Příprava: 1 hodina a 20 minut

Co na banánový chlebíček?

100 g másla pokojové teploty

150 g třtinového cukru

2 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 BIO vanilkový cukr)

kůra z citronu nebo limetky

2 zralé banány

100 g sušených švestek

100 g čokolády Lindt Excellence 70%

2 vejce

130 g hladké špaldové mouky

100 g hladké mouky 

špetka soli

1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

máslo na vymazání formy

polohrubá mouka na vysypání formy

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Máslo pokojové teploty přendej do mísy od robota, přidej cukry a kůru z citronu nebo limetky a nástavcem ve tvaru „K“ začni třít, dokud nevznikne hladký krém.
  2. Mezitím oloupej banány, dej do mísy a vidličkou rozmačkej. Čokoládu a sušené švestky nakrájej na malé kousky. Do hotového máslového krému přidej 2 vejce, rozmačkané banány a postupně vmíchej mouky, sůl a prášek do pečiva. 
  3. Do hotového těsta zlehka zapracuj nakrájenou čokoládu a sušené švestky. Formu na banánový chlebíček vymaž máslem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně nalij a dej péct. Prvních 20 minut peč při 180°C, poté stáhni na 160°C a peč ještě asi 40 minut .
  4. Že je chlebíček upečený poznáš tak, že do něj zapíchneš špejli a pokud bude po vytažení suchá, můžeš jej dát na mřížku vychladnout. Poté krájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *