Víte co nejlépe spojuje utopence ve skle a dobře vychlazené pivo (podávané na zahrádce)? No přeci léto!
Dokonce se nabízí napsat, že utopenci prostě k letním prázdninám patří, ale to už zní dost morbidně a někdo by si to mohl nesprávně vyložit. Faktem je, že u nás doma je tohle jídlo velmi oblíbené. Milujeme kvalitní buřty, ale párky (ještě navíc v toy verzi) jsou prostě to NEJ. A tak je nakládáme rovnou ve velkém. Jedí se ke snídani, večeři a někdy je podáváme i jako předkrm při grilovačce. A pokud se chystáme na Moravu za kamarády, pak tyhle nakládané párečky musí jet s námi!
Utopené párečky v pikantním nálevu
2 velké zavařovačky o objemu 500 ml
příprava: 30 minut + uležení
Co na utopence?
800 g vídeňských mini párečků (obsah masa 85%)
2 bílé cibule
1 červená cibule
můžeš přidat i chilli papričku nebo papriku
Co na lák?
600 ml vody
300 ml octa
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce mořské soli
2-3 lžíce třtinového cukru
6 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
5 bobkových listů
Jak na to?
- Připrav si lák. Ve větším hrnci přiveď k varu vodu s octem, přidej olej, sůl, pepř a koření. Vař 5 minut, poté odstav a nech vychladnout.
- Párečky rozkroj na dvě poloviny, cibule oloupej a nakrájej na tenké plátky. Vyskládej do čistých zavařovacích sklenic až po okraj. Zalij vychladlým lákem, uzavři a dej do chladu uležet alespoň na 5 dní. Po otevření skladuj v ledničce a spotřebuj do 48 hodin, pokud to tedy nesníš hned jako my. Podávej s chlebem.