Vánoční máslové sušenky jako jedlý dárek nejen pro paní učitelky

Vánoční máslové sušenky jako jedlý dárek nejen pro paní učitelky

Rok co rok doma řešíme, co dát paním učitelkám pod stromeček. Tyhle máslové sušenky, provoněné pomerančem a skořicí, rozhodně musí být na seznamu od Ježíška.

Na sušenky jsem si vzpomněla nedávno, když je „postovala“ naše kamarádka Verča na FB. Měla je nafouknuté a po razítkách nebylo ani památky. A tak jsem se rozhodla, že tento recept, který je otestovaný celou naší rodinou (obávám se, že na paní učitelky už nezbude) věnuju právě jí. Ještě je čas pustit se do vánočních jedlých dárku a pokud chcete někoho potěšit, uplatit nebo prostě nemáte doma co k čaji, upečte si tyhle božské křehké máslové sušenky, co svým způsobem dost připomínají linecké cukroví.

 

Vánoční máslové sušenky

asi 40 sušenek

příprava: 40 minut + 1 hodina na odležení těsta

 

Co na vánoční sušenky?

400 g hladké mouky (ideálně špaldové)

150 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

kůra z 1 pomeranče

1 lžička mleté skořice

špetka soli

4 žloutky

250 g másla

 

Co ještě budeš potřebovat?

razítka na sušenky (my máme vánoční z Butlers)

pečící papír

 

Jak na to?

  1. V míse smíchej mouku s cukry, kůru z pomeranče, mletou skořici a špetku soli. Přidej žloutky a na kostky nakrájené máslo. Rukama nebo v robotu vypracuj těsto, aby bylo hladké a vláčné. Rozděl si ho na dvě části.
  2. Troubu rozehřej na 180°C. Vlož těsto do svačinového igelitového sáčku a dej do chladu minimálně na jednu hodinu odpočinout. Poté vyválej první část těsta na nepřilnavém povrchu (můžeš i trošku pomoučnit vál nebo pracovní desku) placku asi o 5 mm a vykrajuj razítky sušenky. Za pomoci plochého nože je přendej na plech vyložený pečícím papírem a peč  dorůžova, asi 10 minut.
  3. Postupně pak ze zbytku těsta vykrajuj a peč další sušenky. Nech je vystydnout a teprve poté buď ulož do krabice a dej na suché a chladné místo odpočívat nebo je rovnou zabal do vánočních sáčků a daruj je pod stromeček.

 

 

2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *