Jedlé květy: Jak na domácí maceškový sirup

Jedlé květy: Jak na domácí maceškový sirup

Maceška nebo také violka trojbarevná je jedlá květina. Můžete s ní ozdobit koláč, salát nebo si připravit sirup. A rozhodně vám zpestří letní drinky.

Dopředu říkám, že nejsem zrovna znalá jedlých květů, stále se učím, poznávám, opravuju se a tak vůbec. V kuchyni s nimi experimentujeme. A když je povaříte se spoustou cukru, i když je to třtinový, není to úplně nejzdravější. ALE. Je to prostě způsob, jak si ty kytičky uchovat doma v kuchyni, jak si provonět den a stejně, po litrech to pít nebudete…

Každý rok sbíráme pampelišky na med (recept brzy), občas děláme i domácí bezinkovou šťávu a jednou jsme zkoušeli také sirup ze sedmikrásek. Letos jsme se pustili do něčeho mnohem voňavějšího, do sirupu z macešek. Neumím si představit, kolik byste jich museli v květináči koupit a radši si ani nepředstavuju, kolik byste jich museli nakrást v parku (nedělejte to, je to zločin!), nicméně, pokud máte někde poblíž zahradnictví, kde se jich zbavují, protože se třeba chystají sázet zeleninu, pak toho využijte, nasbírejte je a připravte si z nich osvěžující květinový sirup. Není to tak těžké a jako dárek je to boží. Můžete si z něj v létě připravit nápoj na zahradu nebo jím osladit čaj. Já voňavé sirupy přidávám i do madlenek nebo sušenek.

Chtěla bych tímto poděkovat svému kamarádovi Lukášovi Zachovi, který má nejmenované zahradnictví (link zde) a dělá super chilli pasty, že mi takhle jednou v sobotu zavolal, ať vezmu děti a nasbírám si macešky. Opravdu lepší plán na víkend jsme si ani nemohly vymyslet…

 

Maceškový sirup

2 lahve o objemu 1 l

příprava: 24 hodin louhování + 4 hodiny

 

Co na sirup?

600 g macešek (my měli mix barev)

3 citrony

2 l vody

1,5 kg třtinového cukru

tenké plátýnko

alkohol bez chutě na vymytí lahví

 

Jak na to?

  1. Květy macešek přendej do velké nádoby, která se dá uzavřít. Přidej na plátky nakrájený jeden citron a zalij horkou (ne úplně vroucí) vodou, asi 2 litry. Musí se květy potopit. Zamíchej, přiklop a nech louhovat 24 hodin.
  2. Poté vezmi tenké plátýnko, může být i látková plínka a přeceď tekutinu z květin do velkého hrnce. My měly i fialové květy, které vodu naprosto obarvily.Vmíchej šťávu ze dvou citronů a cukr. Přiveď k varu, pak stáhni teplotu na polovinu a vař za občasného míchání, dokud se nevytvoří konzistence sirupu. Tu poznáš tak, že kápneš vedle na pracovní plochu a po vychladnutí z ní bude gel. Já sirup vařila asi 3,5 hodiny.
  3. Mezitím vypláchni uzavíratelné lahve vroucí vodou a pak ještě alkoholem. Zabrání případnému kvašení. Alkohol se za chvilku vyprchá a na chuť sirupu nebude mít vliv. Až bude sirup hotový, slij ho do lahví a uzavři. Sirup skladuj na tmavém místě a ideálně v chladu. Pokud ti začne perlit, vylij ho, kvasí. Podávej vychlazené s citronem.

 

 

 

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *