Miluju jedlé dárky. Letos jsme dostali hned dva, nakládané hermelíny a utopence. Od koho? Od mojí sestry a jejího muže. A protože utopence už na blogu máte, dám vám sem aspoň náš rodinný recept na hermelíny.
Máte taky „nakládací“ povahu? Uložíte si do sklenice cokoliv, co se dá? A hlavně v zimě jako to dělali naši předci? Maso, zeleninu, zelí, sýry… Pak si určitě doma nakládáte i hermelíny. A pokud hledáte inspiraci na změnu nebo se chystáte poprvé nakládat, pak vás možná zaujme tenhle recept, ve kterém rozhodně není nouze o česnek. Očekávám, že až celou sklenici vyjíme, budeme až do jara zdraví a taky dost voňaví.
Nakládaný hermelín
Na 1l zavařovací sklenici
Příprava: 20 minut + 10 až 14 dnů uležení
Co na hermelín?
6 stroužků česneku
špetka soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička plnotučné hořčice
5 hermelínů
nakládané (kozí) rohy
2 větší cibule
1 snítka rozmarýnu
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
asi 400 ml slunečnicového oleje
chléb na podávání
Jak na to?
- Nejdřív utři na prkénku stroužky česneku s troškou soli, přendej do misky a smíchej s paprikou a hořčicí. Hermelíny podélně rozkroj na dvě části. Vnitřní část pomaž tenčí vrstvou česnekové pasty a „slep“ obě půlky k sobě.
- Slité kozí rohy a oloupané cibule nakrájej na kolečka. Vezmi uzavíratelnou čistou sklenici a postupně do ní po vrstvách skládej část cibule, rohy, namazané hermelíny (a stále opakuj), dokud ji nenaplníš.
- Pak přidej rozmarýn, nové koření, černý pepř a bobkové listy. Zalij až po okraj olejem a uzavři. Do sklenice se nesmí dostat vzduch. V chladu a ideálně ve tmě nech hermelíny uležet. Pak je podávej s chlebem.