Grilovaný platýs s olivami a salátem z čočky beluga

Grilovaný platýs s olivami a salátem z čočky beluga

Jak jste na tom s rybami? Jíte je jen na Vánoce nebo si je dáváte během roku? A co divné mořské stvoření, jakým je tahle placatá ryba s očima na straně? Představujeme vám platýse! 

Milujeme ho na pánvi, v troubě (tady kontrolujeme teplotu uvnitř, protože je to opravdu placatá ryba), ale i na grilu. Pokud se vám nechce použít „jen“ sůl a olivový olej, pak varianta s olivami (nebo je nahraďte kapary) a čerstvými bylinkami je jízda na jistotu. Potřebujete něco speciálního? Ani ne, pokud máte plynový gril. Hlídejte si teplotu, ať není ryba uvnitř příliš suchá. A co se jako příloha? Letní salát z černé čočky beluga!

Platýs na grilu s čočkou beluga

4 porce

příprava: 40 minut

Co na platýse?

4 platýsi

řecké olivy dle chuti (asi 80 g bez pecek)

šalvěj a tymián

olivový olej

sůl a pepř

Co na čočku beluga?

1 hrnek černé čočky beluga

3 hrnky vody + dle potřeby

olivový olej

nasekané olivy 

cherry rajčátka

rukola

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Nejdřív si připrav čočku beluga. Udělej ji podle návodu nebo si jednoduše odsyp černou čočku do hrnku, propláchni ji, vysypej do většího hrnce a zalij třemi hrnky vody. Vař při střední teplotě 20 minut na skus. Podle potřeby ještě přidej vodu, sem tam zamíchej a až úplně na konci vaření vodu osol. Slij a nech trošku vystydnout.
  2. Nahřej nejlépe plynový gril na teplotu asi 250°C. Platýse bez hlavy a vnitřností lehce nařízni na kůži. Olivy a bylinky nasekej, smíchej je s olivovým olejem, solí a čerstvě namletým pepřem. Potři směsí ryby. Ty pak přiklopené griluj dozlatova na alobalu (nebo třeba na solném kameni) kůží nahoru, asi 10 až 15 minut podle velikosti ryby. 
  3. Nakrájej olivy a rajčata k čočce beluga, množství je dle chuti. Přendej do mísy. Přidej černou čočku, zakapej olivovým olejem, dochuť solí, pepřem a promíchej. Nakonec ozdob rukolou. Podávej s grilovaným platýsem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *