Jak jste na tom s rybami? Jíte je jen na Vánoce nebo si je dáváte během roku? A co mořské, divné stvoření jakým je tahle placatá ryba s očima na straně, platýz?
Milujeme ho na pánvi, v troubě, kde kontrolujeme teplotu uvnitř, protože je to opravdu placatá ryba, ale i na grilu. Pokud se vám nechce použít „jen“ sůl a olivový olej, pak varianta s olivami (nebo je nahraďte kapary) a čerstvými bylinkami je jízda na jistotu. Potřebujete něco speciálního? Ani ne, pokud máte plynový gril. Hlídejte si teplotu, ať není uvnitř ryba příliš suchá. A co se jako příloha? Letní salát z černé čočky belugy!
Platýz na grilu s belugou
4 porce
Příprava: 40 minut
Co na platýze?
4 platýzi
řecké olivy dle chuti (asi 80 g bez pecek)
šalvěj a tymián
olivový olej
sůl a pepř
Co na belugu?
1 hrnek černé čočky beluga
3 hrnky vody + dle potřeby
olivový olej
nasekané olivy
cherry rajčátka
rukola
sůl a pepř
Jak na to?
- Nejdřív si připrav belugu. Připrav si jí podle návodu nebo si jednodušše odsyp černou čočku do hrnku, propláchni jí, vysypej do většího hrnce a zalij třemi hrnky vody. Vař při střední teplotě 20 minut na zkus. Podle potřeby ještě přidej vodu, sem tam zamíchej a až úplně nakonec varu osol vodu. Slij belugu a nech ji trošku vystydnout.
- Nahřej, ideálně, plynový gril na teplotu asi 250°C. Platýze bez hlavy a vnitřností na kůži lehce nařízni. Olivy a bylinky nasekej, smíchej je s olivovým olejem, solí a čerstvě namletým pepřem. Potři směsí ryby. Griluj je na alobalu (nebo třeba na solném kameni) kůží nahoru dozlatova přiklopené, asi 10 až 15 minut podle velikosti ryby.
- Nakrájej olivy a rajčata na belugu, množství je dle chuti. Přendej do mísy. Přidej černou čočku, zakapej olivovým olejem, dochuť solí, pepřem a promíchej. Nakonec ozdobte rukolou. Podávej s grilovaným platýzem.