Jak jste na tom s rybami? Jíte je jen na Vánoce nebo si je dáváte během roku? A co divné mořské stvoření, jakým je tahle placatá ryba s očima na straně? Představujeme vám platýse!
Milujeme ho na pánvi, v troubě (tady kontrolujeme teplotu uvnitř, protože je to opravdu placatá ryba), ale i na grilu. Pokud se vám nechce použít „jen“ sůl a olivový olej, pak varianta s olivami (nebo je nahraďte kapary) a čerstvými bylinkami je jízda na jistotu. Potřebujete něco speciálního? Ani ne, pokud máte plynový gril. Hlídejte si teplotu, ať není ryba uvnitř příliš suchá. A co se jako příloha? Letní salát z černé čočky beluga!
Platýs na grilu s čočkou beluga
4 porce
příprava: 40 minut
Co na platýse?
4 platýsi
řecké olivy dle chuti (asi 80 g bez pecek)
šalvěj a tymián
olivový olej
sůl a pepř
Co na čočku beluga?
1 hrnek černé čočky beluga
3 hrnky vody + dle potřeby
olivový olej
nasekané olivy
cherry rajčátka
rukola
sůl a pepř
Jak na to?
- Nejdřív si připrav čočku beluga. Udělej ji podle návodu nebo si jednoduše odsyp černou čočku do hrnku, propláchni ji, vysypej do většího hrnce a zalij třemi hrnky vody. Vař při střední teplotě 20 minut na skus. Podle potřeby ještě přidej vodu, sem tam zamíchej a až úplně na konci vaření vodu osol. Slij a nech trošku vystydnout.
- Nahřej nejlépe plynový gril na teplotu asi 250°C. Platýse bez hlavy a vnitřností lehce nařízni na kůži. Olivy a bylinky nasekej, smíchej je s olivovým olejem, solí a čerstvě namletým pepřem. Potři směsí ryby. Ty pak přiklopené griluj dozlatova na alobalu (nebo třeba na solném kameni) kůží nahoru, asi 10 až 15 minut podle velikosti ryby.
- Nakrájej olivy a rajčata k čočce beluga, množství je dle chuti. Přendej do mísy. Přidej černou čočku, zakapej olivovým olejem, dochuť solí, pepřem a promíchej. Nakonec ozdob rukolou. Podávej s grilovaným platýsem.