3x pizza na gril aneb Už víme, jak na to!

3x pizza na gril aneb Už víme, jak na to!

Už jste někdy grilovali pizzu? My poprvé. Donutili jsme Petra Hajného (a jeho tým) ze Zas a znova, ať do toho jde s námi. Společně jsme vychytali chyby a připravili jsme pro vás manuál, jak na to!

Ono to totiž není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. O tom vám můžeme povídat. Nejde jen o to šoupnout pizzu na gril, zavřít ho a pak vytáhnout kopii té z pece. Má to svá pravidla. Potřebujete ideálně keramický gril, která zvládne co nejvyšší teplotu. Pár pomůcek, jako je třeba kámen na pizzu nebo lopatka. Těsto už je pohoda a to, co na pizzu dáte, je spíš o vaší chuti. Základem je domácí sugo, co si budeme povídat. Připravili jsme pro vás hned tři letní varianty a vy nám dejte vědět, který recept u vás zabodoval nebo co jiného jste na pizzu na gril dali vy…

Základní těsto a sugo na pizzu

4 pizzy

příprava: 20 minut + 60 minut kynutí

Co na těsto na pizzu?

1 kg hladké mouky  (vysokolepková T530 – GoodMills)

špetka soli

30 g čerstvého droždí

100 ml panenského olivového oleje

640 ml vody

Co na sugo?

1 plechovka loupaných rajčat (ideálně pomodori)

2 šalotky

2-3 stroužky česneku

1 lžíce panenského olivového oleje

sůl a pepř

bazalka

třtinový cukr na dochucení

Jak na to?

  1. Mouku odvaž do mísy od robota. Přidej sůl, rozdrob droždí, promíchej a pak přilij olej a vodu. Nástavcem ve tvaru háku vypracuj v robotu hladké těsto, zabere to asi 15 minut. Posyp troškou mouky, přikryj utěrkou a nech v pokojové teplotě kynout 1 hodinu. 
  2. Pak na pomoučněné ploše rozděl nakynuté těsto na 4 stejně velké díly. Ty propracuj a vytvoř koule. Zabal je do potravinářské fólie a nech v ledničce odpočívat klidně do druhé dne. Anebo z nich vypracuj pizzu rovnou.
  3. Připrav si sugo do zásoby. Loupaná rajčata i se šťávou přelij do nádoby na mixování. Přidej nasekané šalotky a česnek. Osol, opepři a rozmixuj ponorným mixérem. Nakonec vmíchej pokrájenou bazalku a podle potřeby dochuť cukrem. 

Jak grilovat pizzu na dřevěném uhlí (v Big Green Egg)?

  1. Naplň dno grilu dřevěným uhlím, přidej podpalovač a zapal, ideálně horkovzdušnou pistolí, bude to rychlejší.
  2. Otevři spodní větrací dvířka na 3/4 a komín nahoře úplně, aby proudil vzduch. Jakmile dosáhneš požadované teploty (V Big Green Egg to je 350°C), částečně přivři spodní dvířka, aby se teplota držela. 
  3. Jakmile se uhlí rozhoří, vlož „conveggtor“ nožičkami směrem vzhůru a ně dej nerezový rošt. Na ten asi 10 minut předtím, než budeš grilovat pizzu, polož kámen na pizzu, aby se dostatečně rozpálil. Vlož pizzu a griluj při teplotě 350°až 400°C asi 5 minut, zespoda musí být ogrilovaná, ale ne spálená. Kontroluj pomocí lopatky na pizzu.

Co ještě budeš potřebovat?

Kámen na pizzu, lopatku na pizzu, jinak se ti s pizzou bude špatně manipulovat a nůž nebo kráječ na pizzu. To všechno se dá sehnat u BGE nebo třeba v Hornbachu. 

Pizza s mořskými plody

1 pizza 

příprava: 60 minut (+ kynutí těsta)

Co na pizzu?

1 díl z těsta na pizzu

sugo na potření

2 hrsti cherry rajčátek

na kolečka nakrájené chapadlo z chobotnice (předvařené ve vývaru)

očištěné kalamáry a slávky  

1 chilli paprička (nemusí být)

pepř, olivový olej a bazalka na závěr

Jak na to?

  1. Chapadlo z chobotnice povař ve vývaru do měkka, asi 45 minut a pak nakrájej na kolečka. Slávky pod tekoucí vodou očisti. Z těl kalamár vytáhni sépiovou kost a vnitřnosti. Opláchni. 
  2. Dlaněmi a prsty vyválej na pomoučněné ploše těsto na pizzu. Potři ji sugem, přidej na měsíčky nakrájená cherry rajčátka, kousky chobotnice, kalamáry a slávky. Nakonec přidej na kolečka nakrájenou chilli papričku.  
  3. Griluj na pizza kameni přiklopené při teplotě 350 až 400°C dozlatova asi 5 minut. Pizzu vytáhni, ještě ji opepři, zakapej olivovým olejem a ozdob bazalkou. 

Pizza s grilovanou zeleninou

1 pizza 

příprava: 45 minut (+ kynutí těsta)

Co na pizzu?

1 lilek

sůl a pepř

tymián

olivový olej

1 stroužek česneku

šťáva z citronu na dochucení

1 díl z těsta na pizzu

sugo na potření

plátky cukety (zelená, žlutá)

nakládaný artyčok

2 hrsti cherry rajčátek

rukola a parmazán na závěr

Jak na to?

  1. Připrav si lilkové pyré. Předehřej troubu na 180°C. Rozkroj lilek, vnitřní část nařízni na mřížku, osol, opepři, přidej tymián a olivový olej. Dej obě půlky zpátky k sobě, zabal do alobalu a peč asi 30 minut. 
  2. Poté lžící vydlabej dužinu z lilku, přendej do mixovací nádoby, přidej propasírovaný česnek, rozmixuj a nakonec ještě dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu.
  3. Dlaněmi a prsty vyválej na pomoučněné ploše těsto na pizzu. Potři ji sugem, lilkovým pyré, rozlož plátky cukety, nakrájené artyčoky a přidej na měsíčky nakrájená cherry rajčátka. 
  4. Griluj na pizza kameni přiklopené při teplotě 350 až 400°C dozlatova asi 5 minut. Pizzu vytáhni, ozdob ji rukolou a parmazánem. 

Pálivá sýrová pizza

1 pizza 

příprava: 20 minut (+ kynutí těsta)

Co na pizzu?

1 díl z těsta na pizzu

sugo na potření

1 balení mozzarelly

1 červená cibule

100 g salámu Napoli

50 g gorgonzoly

olivy kalamata s peckou 

1 chilli paprička

olivový olej, pepř a baby špenát na závěr

Jak na to?

  1. Dlaněmi a prsty vyválej na pomoučněné ploše těsto na pizzu. Potři ji sugem, přidej natrhané kousky mozzarelly, na kolečka nakrájenou cibuli a salám. Nakonec přidej gorgonzolu, olivy a na kolečka nakrájenou chilli papričku. 
  2. Griluj na pizza kameni přiklopené při teplotě 350 až 400°C dozlatova asi 5 minut. Pizzu vytáhni, zakapej ji olivovým olejem, opepři podle chuti a ozdob baby špenátem. Podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *