Podzimní koláč se švestkami a mákem

Podzimní koláč se švestkami a mákem

Jogurtové těsto, maková náplň s povidly nebo marmeládou, a švestky. Tak přesně takový může být start sladkého babího léta v podobě dalšího jednoduchého koláče. 

Máme před sebou další víkend. To znamená čas na DALŠÍ pečení! Pokud máte doma, stejně jako já, plnou mísu švestek a nevíte, co s nimi (a nechcete je jen nechat octomilkám), pak tenhle recept na vcelku rychlý koláč oceníte. Potřebujete vesměs základní suroviny „co dům dá“ a trošku toho vašeho času. A ze zbylých švestek si můžete udělat třeba pečená povidla, recept najdete zde

Švestkový koláč s mákem

1 forma o průměru 28 cm

příprava: 1 hodina

Co na koláč?

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

1 bio vanilkový cukr

100 g třtinového cukru

kůra z 1 bio citronu

150 g bílého jogurtu

3 lžíce plnotučného mléka

200 g polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

2 lžíce švestkových povidel nebo marmelády (např. ostružinová s vanilkou od Marmelád s příběhem)

100 g mletého máku

větší švestky

olej na vymazání formy 

Jak na to?

  1. Odděl žloutky od bílků. Žloutky utři s cukry a kůrou z citronu. Přidej jogurt a mléko, míchej. Postupně přidávej mouku, vmíchej prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracuj vyšlehaný sníh z bílků.
  2. Předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu olejem a vysyp moukou. Dvě třetiny těsta rovnoměrně rozděl do koláčové formy. Zbývající část těsta smíchej s povidly nebo marmeládou a mletým mákem. 
  3. Makovou část rozděl na těsto pomocí lžíce ve tvaru větších noků. Mezi „noky“ dej poloviny švestek slupkou dolů. Koláč peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech vystydnout na mřížce, pak nakrájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *