Není na světě nic lepšího než klasický piškot, tvaroh, letní ovoce a navrch pěkná dávka želatiny. Pamatujete si z dětství na tento home made dort? A právě teď tenhle recept u nás zažívá come back. Mie k 16.tinám. Všechno nejlepší!!!
Každé narozeniny kupujeme medovník, protože ho máme rádi a je vděčný. Zároveň ale něco upeču, v rámci svých možností (chápejte dle šikovnosti). Léto je jako dělané na klasický piškot. Nesmí na dortu chybět ovoce a želatina už je u nás doma zavedena něco jako třešnička na dortu. Když jí miluješ, není co řešit, jednou, dvakrát do roka. Pokud i vy máte rádi tenhle jednoduchý dort, pak vyzkoušejte náš recept. Děkujeme.

Piškotový mini dort s ovocem
Forma na dort o průměru 17 cm
Příprava: 50 minut
Co na piškot?
2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
1 BIO vanilkový cukr
40 g třtinového cukru (asi 2 lžíce)
40 g polohrubé mouky (asi 2 lžíce)
olej na vymazání formy
kokosová mouka (Zdraveorechy.cz) nebo mletý kokos na vysypání formy
Co na dokončení dortu?
250 g plnotučného tvarohu
1 BIO vanilkový cukr (pokud máš, použij i semínka vanilky)
1-2 lžíce třtinového cukru podle chuti
letní ovoce (jahody, borůvky, maliny)
1 sáček „červené“ želatiny (dle návodu jsem přidala 2 lžíce třtinového cukru)
ovoce, lístky máty a květiny na ozdobu
Jak na to?
- Předehřej si troubu na 200°C. Odděl žloutky od bílků. Žloutky balonovou metlou utři s cukry do hladkého krému, pak přidej mouku a opět utři. Bílky vyšlehej do sněhu. Ten pak lehce zapracuj vařečkou do těsta na piškot.
- Formu na dort vymaž olejem a vysyp kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem po celém obvodu. Dovnitř nalij těsto a peč v předehřáté troubě dozlatova, asi 10 minut. Že je piškot uvnitř upečený poznáš tak, když do něj zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá.
- Po upečení nech piškot vychladnout na mřížce, nevyndávej z formy. Utři tvaroh s cukry, semínky vanilky. Rovnoměrně tvaroh rozetři na vychladlém piškotu. Ozdob ovocem. Připrav si želatinu podle návodu na obalu. Já do rendlíku dala 250 ml vody, přisypala obsah sáčku a přidala 2 lžíce třtinového cukru. Přiveď k varu a za stálého míchání vař 1 minutu. Pak odstav a sem tam zamíchej, dokud želatina trošku nevychladne. Jakmile se začne tvořit želé, zalij želatinou dort.
- Nech dort ideálně přes noc v ledničce „odpočinout“. Poté ho opatrně vyndej z formy a přendej na talíř. Ozdob čerstvým ovocem, přidej mátu a květiny (ideálně jedlé). Servíruj, třeba se svíčkami.