Červnový koláč na plech aneb Třešňová bublanina jinak

Červnový koláč na plech aneb Třešňová bublanina jinak

Máte doma třešně a přemýšlíte, co s nimi? Upečte si „hrnkovou“ bublaninu. Každý jednoduchý recept se u nás doma totiž počítá. Věřím, že jednou místo mě budou péct děti, vnoučata a já si budu moct dát nohy nahoru. 

Také jste jako děti nesnášely tu bublaninu, do které se zakousnete a zavržou vám zuby o pecku z třešní? Tak to moje děti neznají. Pokaždé, když peču koláč, tak třešně vypeckuju. A ještě jednu vzpomínku z dětství na třešně mám – kompot, ve kterém nahoře plavali utopení červíci. Máte to taky tak?

Třešňová bublanina

1 hlubší plech

příprava: 50 minut

Co na bublaninu?

3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

1 BIO vanilkový cukr

¾ hrnku třtinového cukru 

200 ml smetany ke šlehání (nad 30%)

½ hrnku plnotučného mléka

1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání plechu

½ hrnku kokosové mouky (Zdraveorechy.cz)

1 prášek do pečiva bez fosfátů

 1/3  hrnku oleje + na vymazání formy

vypeckované třešně

Jak na to?

  1. Předehřej si troubu na 180°C. Odděl žloutky od bílků. Žloutky balonovou metlou utři s cukry do hladkého krému, pak postupně přidávej smetanu a šlehej. Poté přilij mléko a přidávej obě mouky. Nakonec vmíchej prášek do pečiva a olej. Bílky vyšlehej do sněhu. Ten pak lehce zapracuj vařečkou do těsta na bublaninu. 
  2. Třešně vypeckuj. Plech vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto na koláč rovnoměrně rozděl na plech a navrch dej třešně. Peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je bublanina uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Po upečení nech koláč vychladnout na mřížce, naporcuj a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *