Kynutý závin s makovou náplní a švestkami

Kynutý závin s makovou náplní a švestkami

Připravit si domácí závin se šťavnatou makovou náplní a švestkami zdá se být nadlidský výkon. Ale není, jde to, a my se vám v jednotlivých krocích pokusíme poradit jak na to.

Alfou a omegou kynutého těsta jsou ingredience v pokojové teplotě, místnost bez průvanu, robot s hnětacím hákem, šikovné ruce a trpělivost! A věřte, že tu my moc nemáme, ale každým rokem se v ní zlepšujeme. Proč? Protože milujeme sladké kynuté buchty, koláče, knedlíky a závin. Zvláště pak, když je opravdu plný makové náplně. Ale přidat můžete i jablka se skořicí a vlašskými ořechy. A že se vám při pečení závin „rozevřel“? Nevadí, i tak bude skvělý!

Makový závin se švestkami

2 záviny

příprava: 60 minut + kynutí (celkem 1 hodina a 40 minut)

Co na těsto?

500 g hladké mouky

180 ml plnotučného mléka

30 g čerstvého droždí

4 lžíce třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr 

1 lžička soli

60 g rozehřátého (ale ne horkého!) másla

2 malá vejce pokojové teploty (nebo 1 velké)

+ 1 vejce na potření

+ moučkový cukr na posypání

Co na náplň?

asi 460 ml plnotučného mléka

300 g mletého máku

100 g třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

1-2 lžíce švestkových povidel

asi 10 švestek

skořicový cukr na posypání švestek

Jak na to?

  1. Mouku přesej do velké mísy od robota. Mléko zahřej. Do mouky udělej důlek, do něj rozdrob droždí, přidej 1 lžíci třtinového cukru, přibližně polovinu zahřátého mléka a ze stran zahrň moukou. Přikryj utěrkou a nech v teple vzejít omládek, asi 30 minut.
  2. K omládku do mísy přidej zbývající vlažné mléko, cukry, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo a celá vejce. Pomocí hnětacího háku zpracovávej, dokud nebude těsto hladké a nebude se odpojovat od mísy. Přendej ho na moukou zlehka posypaný vál a rozděl na dva díly. Z nich vytvoř dva bochánky a ty nech pod utěrkou kynout dalších 30 minut.  
  3. Mezitím si připrav makovou náplň. Do rendlíku nalij mléko, přidej mák a cukry. Promíchej a vař na mírném ohni asi 10 minut. Průběžně míchej. Stáhni z plotny a nakonec vmíchej povidla. Nech vychladnout. Švestky rozkroj na poloviny, připrav si skořicový cukr a vyšlehané vejce na potření.
  4. Na vál dej trošku mouky a vyválej z bochánku tenkou placku o rozměru cca 30 na 30 cm. Polovinou makové náplně pomaž placku – pozor okraj na dolním konci „zavinovací strany“ nech bez náplně a pomaž vyšlehaným vejcem. Naopak na horní konec „zavinovací strany“ rozlož v řadě rozkrojené švestky slupkou dolů a zasyp je skořicovým cukrem. Roluj závin odshora dolů a nakonec boční konce závinu založ pod závin. Přendej na plech vyložený pečicím papírem. Připrav si závin i z druhého bochánku. Přendej ho na plech a přikryj oba utěrkou. Nech ještě 40 minut kynout.
  5. Troubu předehřej na 160°C. Nakynuté záviny pečlivě potři rozšlehaným vejcem, ať se ti moc nerozjedou v troubě. Peč dozlatova 35 až 40 minut. Poté je nech vychladnout, nakrájej a zasyp zlehka moučkovým cukrem. Podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *