Nepečené opilé vánoční cukroví na poslední chvíli i jako jedlý dárek

Nepečené opilé vánoční cukroví na poslední chvíli i jako jedlý dárek

Kdo by si uměl Vánoce představit bez včelých úlů nebo kuliček obalených v kokosu? A co takhle kávová zrna z espressa nebo salámek jako jedlý dárek pod stromeček? Všechny čtyři recepty pojí jedna ingredience, a tím je alkohol. Přesněji tuzemák a nechybí ani vaječný likér. 

Včelí úly s vaječňákem

asi na 26 úlů

příprava: 30 minut

Co na úly?

160 g dětských piškotů + na spodní část úlů 

20 g namletých vlašských ořechů

50 g moučkového cukru + na vysypání formiček (nebo na posypání)

2 lžíce kakaa holandského typu

50 g změklého másla

1 vrchovatá lžíce rybízové marmelády

1 lžíce tuzemáku

3 lžíce vlažného mléka

vaječný likér na náplň

Jak na to?

  1. Nasekej piškoty najemno. Vlašské ořechy namel. Přendej do jedné mísy, přidej moučkový cukr, kakao, máslo a rybízovou marmeládu. Začni ideálně rukama propracovávat těsto. Postupně přidávej tuzemák a po lžících mléko. Těsto se nesmí drobit. 
  2. Z těsta tvaruj malé kuličky. Pokaždé vysyp moučkovým cukrem formičku na včelý úl, snadněji se ti pak budou vyklepávat. Kuličky vlož dovnitř, prsty přitlač těsto. Uprostřed udělej ďolíček a do něj nalij malinko vaječného likéru. Přiklop piškotem tak, že spodní část musí být ta plochá. Vyklop a pokračuj, dokud nezpracuješ všechno těsto.
  3. Včelí úly ještě můžeš lehce posypat moučkovým cukrem. Jez ihned nebo skladuj v suchu a chladu a sněz ideálně do 3-4 dnů.

Rozinkové kuličky

asi 30 kuliček

příprava: 30 minut

Co na kuličky?

250 g rozinek

200 g sušených meruněk

30 g sušeného ananasu

100 g namletých vlašských ořechů

100 g moučkového cukru

100 g dětských piškotů

50 ml tuzemáku

strouhaný kokos na obalení (asi 50 g)

Jak na to?

  1. Rozinky umel, meruňky a ananas nasekej. Přendej do mísy. Přidej namleté ořechy, cukr a jemněji nadrcené piškoty. Nakonec přilij tuzemák a ideálně rukama propracuj těsto.
  2. Poté tvaruj menší kuličky a obal je ve strouhaném kokosu. Jez ihned nebo skladuj v suchu a chladu a sněz ideálně do 3-4 dnů.

Kávová zrna s mandlí

asi 22 kusů

příprava: 30 minut

Co na kávová zrna?

100 g dětských piškotů

100 g nastrouhaných vlašských ořechů

70 g moučkového cukru

80 g změklého másla + dle potřeby přidejte trošku másla

2 lžíce kakaa holandského typu

2 lžíce vychlazeného espressa

1 lžíce tuzemáků

celé loupané mandle na dokončení (asi 22)

Jak na to?

  1. Piškoty jemně nadrť, vlašské ořechy nastrouhej. Přendej do větší misky. Přidej moučkový cukr, změklé máslo, kakao, kávu a tuzemák. Vypracuj ideálně rukama těsto, chvilku to potrvá. Pokud je drobivější, přidej ještě trošku másla. 
  2. Poté tvaruj oválky (každý asi 20 g), doprostřed vždy vtlač jednu celou loupanou mandli. Jez ihned nebo skladuj v suchu a chladu a snězte ideálně do 3-4 dnů.

Opilý salámek jako dárek

na 3 malé salámky

příprava: 30 minut + uležení v chladu

Co na salámek?

300 g dětských piškotů

150 g moučkového cukru

3 lžíce kakaa holandského typu

200 g změklého másla

50 g rozinek naložených v tuzemáku

3-4 lžíce tuzemáku

2 lžíce vaječného likéru

strouhaný kokos na obalení (asi 50 g)

Jak na to?

  1. Piškoty namel nahrubo, přendej do mísy, přidej moučkový cukr, máslo, kakao, rozinky a začni ideálně rukama propracovávat těsto. Postupně přidávej tuzemák a vaječný likér. Těsto se musí lepit. 
  2. Rozděl těsto na tři části, ty ještě rukama propracuj a vyválej 3 salámky o délce asi 12 cm a průměru 5 cm. Salámek obal v kokosu. Zabal do alobalu. Stejně postupuj i s dalšími.
  3. Salámky nech minimálně přes noc v chladu. Před podáváním je rozbal a nakrájej na plátky jako salám. Podávej ihned nebo skladuj v suchu a chladu a sněz ideálně do 3-4 dnů.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *