Recept na naši domácí kuřecí čínu s rýží

Recept na naši domácí kuřecí čínu s rýží

Máte chuť na klasickou čínskou kuchyni? Nebojte se ji připravit doma! Základem je koření pěti vůní. Pak už vám stačí jen pár ingrediencí.

Čínskou kuchyni, tak jak ji máme rádi my, dělá hlavně správný poměr koření a sójová omáčka. Protože je to jídlo hodně slané, se solí šetříme a dochucujeme na konci. A jelikož máme rádi trošku pálivější verzi, přidáváme chilli papričku. Dodá jídlu „sílu“ a taky barvu. Ale není to nutné!  

Kuřecí čína s rýží

4 porce

Příprava: 50 minut + marinování masa (minimálně 1 hodina)

Co na koření 5 vůní?

1 lžička mleté skořice

15 kusů hřebíčku

1 lžička fenyklu

5 hvězdiček badyánu

1 lžička sečuánského pepře

Co na čínu?

400 g kuřecích prsou

1 vejce

150 ml sójové omáčky

2 lžíce solamylu + 1 lžíce na zahuštění

30 g jidášovo ucho (sušené)

5 jarních cibulek s natí

3 mrkve

125 g nakládaného bambusu (1 menší plechovka)

250 ml kuřecího vývaru

1 lžíce rýžového octa

1 lžička koření 5 vůní

4 lžičky bílého sezamu na ozdobu

1 chilli paprička na ozdobu (nemusí být)

slunečnicový nebo řepkový olej na smažení

sůl a pepř

2 hrnky jasmínové rýže (o objemu 250 ml)

Jak na to?

  1. Přendej koření do hmoždíře a důkladně rozdrť (vystačí ti tak na tři použití, ulož si zbytek do uzavíratelné skleničky na koření).
  2. Maso nakrájej na nudličky, přendej do mísy. Vyšlehej vejce se 100 ml sójové omáčky, 2 lžícemi solamylu a maso ve směsi obal. Nech marinovat v chladu, alespoň 1 hodinu.
  3. Uvař jasmínovou rýži dle návodu na obalu. Připrav si houby. Nalož je do vlažné vody, asi na 15 minut. Jakmile změknou, odstraň tvrdé středy a jemné části nakrájej na tenké plátky. Zeleninu očisti. Jarní cibulky nakrájej na jemné měsíčky (nať na kolečka, nech si na ozdobu), mrkev na julienne (tenké plátky). Bambus sceď a nech okapat.
  4. V menším rendlíku rozpal olej na smažení. Marinované maso po částech (nesmí se slepit, pomáhej si ho oddělovat pomocí 2 vidliček) zprudka orestuj dozlatova tak, aby bylo ponořené v oleji, asi 4 minuty. Nech okapat. Na hlubší pánvi orestuj (zredukuj na polovinu) ocet. Přidej olej a mrkev, orestuj. Poté přidej cibulku (bílou část), orestuj. A nakonec vmíchej bambus, houby, smažené maso, koření 5 vůní a pepř. Podlij vývarem a nech 5 minut povařit. Podle potřeby zahusti ještě solamylem.
  5. Nakonec dochuť solí, pepřem a zbylou sójovou omáčkou. Podávej s uvařenou jasmínovou rýží, ozdob natí z jarní cibulky, sezamem a chilli papričkou.

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *