Letní banánové lívance s ořechy bez vážení

Letní banánové lívance s ořechy bez vážení

Co by to bylo za prázdniny bez lívanců? Zapomeňte na kynuté těsto, jde to i s práškem do pečiva. A že nemáte váhu? Na tento recept vám stačí hrnek a lžíce.

A proto tyhle lívance zvládnou v pohodě i děti. Nepotřebují robota, vše promíchají v míse metličkou a s krájením, pokud jsou menší, jim raději pomozte. Na ozdobu lívanců můžete použít jakékoliv ovoce (marmeláda se úplně nehodí) a na oslazení je ideální sirup. Ale med bude také fajn! 

Banánové lívance

4 porce

Příprava: 30 minut (+ alespoň 30 minut na odpočinutí těsta)

Co na lívance?

1 ½  hrnku hladké mouky (hrnek o objemu 250 ml)

1 lžička soli

1 prášek do pečiva bez fosfátů

1 polévková lžíce třtinového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 sáček vanilkového cukru)

1 vejce

1 1/4 hrnku plnotučného mléka

4 polévkové lžíce másla (rozehřátého, ne horkého!)

2 středně velké banány + na ozdobu

1/2 hrnku nasekaných pistácií  (nebo jiných ořechů – vlašské, pekanové…) + na ozdobu

olej na smažení

zlatý sirup (nebo javorový) na zalití

čerstvá máta na ozdobu

levandule na ozdobu

Jak na to?

  1. Ve velké míse promíchej mouku, sůl, prášek do pečiva a cukry. Uprostřed suchých surovin udělej důlek. Vyklepni do něj vejce, přidej mléko a rozehřáté máslo. Přidej vidličkou (nebo mixérem) rozmačkané banány a promíchej. Nakonec postupně zapracuj nasekané ořechy. Uvidíš, že těsto je hutnější. Dej do ledničky a nech alespoň 30 minut odpočívat. S těstem se pak bude lépe  pracovat.
  2. Pánev na lívance nebo palačinky rozehřej, potři olejem (přidávej dle potřeby) a lívance smaž z obou stran dozlatova. Podávej je s nakrájeným banánem, zalij sirupem a ozdob ještě nasekanými ořechy, mátou a neboj se použít i květy z levandule. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.