Co by to bylo za prázdniny bez lívanců? Zapomeňte na kynuté těsto, jde to i s práškem do pečiva. A že nemáte váhu? Na tento recept vám stačí hrnek a lžíce.
A proto tyhle lívance zvládnou v pohodě i děti. Nepotřebují robota, vše promíchají v míse metličkou a s krájením, pokud jsou menší, jim raději pomozte. Na ozdobu lívanců můžete použít jakékoliv ovoce (marmeláda se úplně nehodí) a na oslazení je ideální sirup. Ale med bude také fajn!
Banánové lívance
4 porce
Příprava: 30 minut (+ alespoň 30 minut na odpočinutí těsta)
Co na lívance?
1 ½ hrnku hladké mouky (hrnek o objemu 250 ml)
1 lžička soli
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 polévková lžíce třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
1 vejce
1 1/4 hrnku plnotučného mléka
4 polévkové lžíce másla (rozehřátého, ne horkého!)
2 středně velké banány + na ozdobu
1/2 hrnku nasekaných pistácií (nebo jiných ořechů – vlašské, pekanové…) + na ozdobu
olej na smažení
zlatý sirup (nebo javorový) na zalití
čerstvá máta na ozdobu
levandule na ozdobu
Jak na to?
- Ve velké míse promíchej mouku, sůl, prášek do pečiva a cukry. Uprostřed suchých surovin udělej důlek. Vyklepni do něj vejce, přidej mléko a rozehřáté máslo. Přidej vidličkou (nebo mixérem) rozmačkané banány a promíchej. Nakonec postupně zapracuj nasekané ořechy. Uvidíš, že těsto je hutnější. Dej do ledničky a nech alespoň 30 minut odpočívat. S těstem se pak bude lépe pracovat.
- Pánev na lívance nebo palačinky rozehřej, potři olejem (přidávej dle potřeby) a lívance smaž z obou stran dozlatova. Podávej je s nakrájeným banánem, zalij sirupem a ozdob ještě nasekanými ořechy, mátou a neboj se použít i květy z levandule.