Grilovaný platýz s olivami a salátem z belugy

Grilovaný platýz s olivami a salátem z belugy

Jak jste na tom s rybami? Jíte je jen na Vánoce nebo si je dáváte během roku? A co mořské, divné stvoření jakým je tahle placatá ryba s očima na straně, platýz? 

Milujeme ho na pánvi, v troubě, kde kontrolujeme teplotu uvnitř, protože je to opravdu placatá ryba, ale i na grilu. Pokud se vám nechce použít „jen“ sůl a olivový olej, pak varianta s olivami (nebo je nahraďte kapary) a čerstvými bylinkami je jízda na jistotu. Potřebujete něco speciálního? Ani ne, pokud máte plynový gril. Hlídejte si teplotu, ať není uvnitř ryba příliš suchá. A co se jako příloha? Letní salát z černé čočky belugy!

Platýz na grilu s belugou

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na platýze?

4 platýzi

řecké olivy dle chuti (asi 80 g bez pecek)

šalvěj a tymián

olivový olej

sůl a pepř

Co na belugu?

1 hrnek černé čočky beluga

3 hrnky vody + dle potřeby

olivový olej

nasekané olivy 

cherry rajčátka

rukola

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Nejdřív si připrav belugu. Připrav si jí podle návodu nebo si jednodušše odsyp černou čočku do hrnku, propláchni jí, vysypej do většího hrnce a zalij třemi hrnky vody. Vař při střední teplotě 20 minut na zkus. Podle potřeby ještě přidej vodu, sem tam zamíchej a až úplně nakonec varu osol vodu. Slij belugu a nech ji trošku vystydnout.
  2. Nahřej, ideálně, plynový gril na teplotu asi 250°C. Platýze bez hlavy a vnitřností na kůži lehce nařízni. Olivy a bylinky nasekej, smíchej je s olivovým olejem, solí a čerstvě namletým pepřem. Potři směsí ryby. Griluj je na alobalu (nebo třeba na solném kameni) kůží nahoru dozlatova přiklopené, asi 10 až 15 minut podle velikosti ryby. 
  3. Nakrájej olivy a rajčata na belugu, množství je dle chuti. Přendej do mísy. Přidej černou čočku, zakapej olivovým olejem, dochuť solí, pepřem a promíchej. Nakonec ozdobte rukolou. Podávej s grilovaným platýzem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *