Ze zbytků: Bábovka s vaječňákem a čokoládou

Ze zbytků: Bábovka s vaječňákem a čokoládou

Zbyl vám po svátcích vaječňák, čokoláda, sušené ovoce? Pak si upečte nadýchanou a hlavně vláčnou bábovku! Bude se hodit na snídani i na svačinu.

Že už máme na blogu receptů na bábovky hodně? Nevadí. Tenhle je totiž jiný. Přemýšlela jsem, co se zbytkem vaječného koňaku, který dostal můj muž od své sestry Kamči. A když jsem listovala kuchařkou Sladké poklady české a moravské kuchyně od Romana a Jany Vaňkových, narazila jsem na inspiraci. Trošku jsem si recept upravila, v původní verzi jsou např. mandle, a výsledek najdete tady. Dobrou chuť!

Bábovka s vaječňákem

 

1 forma na bábovku

příprava: 90 minut

Co na bábovku?

250 g změklého másla + na vymazání formy

150 g třtinového cukru

4 vejce

50 g hořké čokolády (dala jsem Lindt Excellence 70%)

50 g sušených brusinek

250 g polohrubé mouky + na vysypání formy

1 prášek do pečiva bez fosfátů

130 ml vaječného koňaku

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 170°C. V robotu pomocí „balonové“ metly utři změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zapracuj vejce pěkně jedno po druhém. Čokoládu nakrájej na malé kousky, brusinky podle velikosti nakrájej nebo nech celé. Odvaž si mouku a nasyp k ní prášek do pečiva.
  2. Vyměň „balonovou“ metlu za nástavec „K“ a postupně přidávej suché ingredience a vaječňák. Míchej, dokud těsto nebude hladké. Formu na bábovku vymaž máslem, já to dělám ze zbytků, co zůstanou na obalu z másla. A vysyp pořádně moukou. Těsto na bábovku rovnoměrně do formy nalij.
  3. Bábovku peč dozlatova, asi 55 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Bábovku přendej na mřížku, nech trošku vychladnout a teprve poté ji opatrně vyklop.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *