Ze zbytků: Bábovka s vaječňákem a čokoládou

Ze zbytků: Bábovka s vaječňákem a čokoládou

Zbyl vám po svátcích vaječňák, čokoláda, sušené ovoce? Pak si upečte nadýchanou a hlavně vláčnou bábovku! Bude se hodit na snídani i na svačinu.

Že už máme hodně receptů na bábovky na blogu? Nevadí. Tenhle je totiž jiný. Přemýšlela jsem, co se zbytkem vaječného koňaku, který dostal můj muž od své sestry Kamči. A když jsem listovala kuchařkou Sladké poklady české a moravské kuchyně od Romana a Jany Vaňkových, narazila jsem na inspiraci. Trošku jsem si recept upravila, v původní verzi jsou např. mandle a výsledek najdete tady. Dobrou chuť!

Bábovka s vaječňákem

1 forma na bábovku

Příprava: 90 minut

Co na bábovku?

250 g změklého másla + na vymazání formy

150 g třtinového cukru

4 vejce

50 g hořké čokolády (dala jsem Lindt Excellence 70%)

50 g sušených brusinek

250 g polohrubé mouky + na vysypání formy

1 prášek do pečiva bez fosfátů

130 ml vaječného koňaku

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 170°C. V robotu pomocí „balonové“ metly utři změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zapracuj vejce pěkně jedno po druhém. Čokoládu nakrájej na malé kousky, brusinky podle velikosti nakrájej nebo nech celé. Odvaž si mouku nasyp k ní prášek do pečiva.
  2. Vyměň „balonovou“ metlu za „K“ a postupně přidávej suché ingredience a vaječňák. Míchej, dokud těsto nebude hladké. Formu na bábovku vymaž máslem, já to dělám ze zbytků, co zůstanou na obalu z másla. A vysyp pořádně moukou. Těsto na bábovku rovnoměrně do formy nalij.
  3. Bábovku peč dozlatova, asi 55 minut. Že je uvnitř hotová poznáš tak, že když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Bábovku přendej na mřížku, nech trošku vychladnout a teprve poté ji opatrně vyklop.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *