Vypadá i chutná jako česká palačinka. Je však mnohem křehčí, tenčí, větší a podává se obvykle se slaným karamelem nebo s pomerančovou šťávou a likérem (crêpe suzette).
V Bretani potkáte crêperie na každém rohu. Všichni francouzi je milují. Je taková společenská událost, kdy se všichni sejdou doma, povídají si a přitom se střídají u plotny. A nebo posedávají v crêperii a popíjejí cider. Dávají si je nejen s karamelem, ale taky s všude oblíbenou nutellou, likérem, ale i v kombinaci s kozím sýrem. Moje dcera si ji od Nathalie objednala s marshmallow. Trošku netradiční přání, ale když se tyhle cukrové hmoty můžou opékat na ohni, tak proč je nenechat rozpustit na palačince.
Crêpe se slaným karamelem
4-6 porcí
příprava: 60 minut
Co na těsto?
300 g hladké pšeničné mouky
5 vajec
100 g cukru
50 g rozpuštěného másla (slané nebo přidej trošku mořské soli)
mléka tolik, aby těsto teklo
podle potřeby se přidává voda
olej na potření plotny nebo pánve
Co do sladkých crêpe?
slaný karamel (prodává se ve specializovaných francouzských obchodech, dá se ale snadno vyrobit i doma, recept ale někdy příště)
nuttelu
med nebo jakýkoliv sladký sirup
marmeládu
kozí sýr
Co budeš ještě potřebovat?
Výbava je totožná s tou, co budeš potřebovat na francouzské galletes, mrkni na recept na blogu.
- Připrav si těsto na crêpe (čti krep). Za pomoci mixéru, ale můžeš i ručně, smíchej mouku s vejci, cukrem a rozpuštěným máslem. Pozor, nesmí být horké, vejce by se srazily. Francouzi používají slané máslo (Le Beurre Moulé – demi-sel), které se u nás moc neprodává. Pamatuju si, že kdysi bylo, ale asi se moc neujalo. V tom případě přidej trošku mořské hrubé soli.
- Vše promíchej a podle potřeby přidávej mléko. Těsto musí být tekutější, obdobně jako na naše palačinky. Někdy přidávají kromě mléka i vodu. Princip klasických crêpe je, že jsou opravdu tenounké. Když je roztírají na elektrickou plotnu, jejich výška je otázkou milimetru.
- Rozehřej plotnu nebo pánev, potři ji olejem a smaž crêpe z obou stran dozlatova. Obracet ti ji pomůže dřevěná špachtle. Tu si v průběhu smažení odkládej do misky s vodou, lépe se ti s ní bude pracovat. Po otočení potři zlatou stranu crêpe čím budeš chtít. Já ji miluji se slaným karamelem. A pak ji přehni na polovinu a tu na další polovinu, vznikne takový trojúhelníček. Obvykle se crêpe skládají jinak než galletes, ale záleží na tom, co všechno tam dáváš.