Enjoy German Food: Braniborský hruškový dort

Enjoy German Food: Braniborský hruškový dort

Na hruškové dorty a koláče existuje snad milion receptů. Čím je Birnentorte tak výjimečný, že si zaslouží být na Slepičárně? Je čokoládový, hruškový a pochází z Německa, to stačí, ne?

Když jsem se poprvé dívala na recept, a tady musím napsat, že si každá žena z Brandenburgu chrání ten svůj jako poklad, říkala jsem si, co s ním. Jak ho upéct a nastylovat alespoň tak, aby vypadal jako originál. Byl to oříšek a hodně mi pomohly holky, které se mnou Birnentorte pekly na akci #EnjoyGermanFood pro Německou turistickou centrálu pro ČR. Upravily jsme krém, zkaramelizovaly hrušky (ty měkké se nemusí) a neztužily šlehačku, prostě stačilo přidat trošku krupicového cukru. Děkuju Mari, Sandro a Terko, bez vás bych to nedala!!!

Originální recept a další německé speciality najdete zde.

Hruškový dort (Birnentorte)

Forma o průměru 26 cm

Příprava: 60 minut + chlazení

 

Co na korpus?

40 g másla

5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)

70 g krupicového cukru

100 g hladké mouky

30 g škrobu

30 g holandského kakaa

½ lžičky prášku do pečiva

 

Co na kakaový krém?

1 čokoládový puding

250 ml plnotučného mléka

200 g změklého másla

100 g moučkového cukru

3 lžíce holandského kakaa

 

Co na ozdobu?

3 větší hrušky

2 lžíce másla

4 lžíce (třtinového) cukru

500 ml smetany ke šlehání

1 lžička krupicového cukru

3 lžíce moučkového cukru na poprášení

1 lžíce kakaového prášku na poprášení

 

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na korpus. Máslo nech v rendlíku na plotně rozpustit, dej stranou a nech vychladnout. Mezitím odděl žloutky od bílků. Žloutky vyšlehej do pěny, postupně přidávej 2/3 cukru a vyšlehej v krém. Bílky vyšlehej ve sníh, ke konci přidej zbývající cukr a zašlehej tak, aby sníh držel „špičku“. Do žloutkového krému zlehka zapracuj sníh.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Formu na dort zespoda vymaž máslem a vylož pečicím papírem, bude ti tam lépe držet. V míse smíchej suché ingredience: mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Já je ještě všechny proseju přes síto. Opatrně směs přidej do mísy k žloutkovému krému se sněhem. Opatrně zapracuj stěrkou. Nakonec zlehka vetři stěrkou vystydlé, ale stále tekuté máslo.
  3. Těsto nalij do formy a peč asi 20 minut. Že je korpus hotový poznáš tak, když do něj zapíchneš špejli a po vytažení zůstane suchá. Korpus nech na mřížce vystydnout.
  4. Mezitím si ve vodní lázni uvař puding s 250 ml mléka (je to polovina obvyklého množství, co je uvedené na obalu). Ještě za tepla vmíchej asi 2 lžíce másla, kakao a vyšlehej, aby se neudělaly hrudky. Zbývající změklé máslo vyšlehej s cukrem do krému, přidej vychladlý puding a ještě prošlehej. Dej do ledničky vychladnout.
  5. Hrušky nakrájej na plátky, na pánvi rozehřej máslo a podus je (zkaramelizuj) spolu s cukrem, dokud nebudou hrušky měkčí. Nech je lehce vychladnout. Smetanu vyšlehej spolu s krupicovým cukrem, šlehačku dej ještě do ledničky než ji použiješ.
  6. Korpus potři kakaovým krémem, navrch dej zkaramelizované hrušky i se šťávou a ozdob šlehačkou. Zlehka posyp moučkovým cukrem a kakaem. Podávej vychlazené a co nejdříve, šlehačka není ničím ztužená (případně použij při jejím šlehání Smeta-Fix).
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *