Už jste někdy doma dělali majonézu od A do Z? Tedy ze šťastných žloutků a samých čerstvých surovin? Zkoušeli jste ji navíc ochutit, třeba citronem? A dávali jste si ji někdy s chipsy? Je to BOMBA!
Mám pocit, že mi poslední dobou seriál THE MIDDLE (Průměrňákovi) vlezl na mozek. Všude vidím chipsy. U nás je to takové party jídlo. Něco, co si dopřáváme k oblíbenému filmu (nebo seriálu), něco, co zobeme pro radost a něco, co bereme třeba s sebou na grilovačku.
Upřímně, Bohemia chips jsou moje TOP. Jíme je obvykle jen tak, ale tentokrát jsem se hecla, když jde o limitovanou edici „čerstvě sklizenou“ s petrželkou a olivovým olejem a udělala jsem konečně recept na domácí majonézu na blog. Skvěle spolu ladí! Jo a taky mají ještě jednu příchuť, a to Čerstvý sýr s jarní cibulkou. Ale tu mi moje dcera hned šlohla. Takže tyhle chipsy zase někdy příště…
Domácí citronová majonéza
asi 1 sklenička (330 ml)
příprava: 15 minut
Co na domácí majonézu?
2 žloutky (pokojové teploty)
1 lžíce dijonské hořčice
mořská sůl (dávám na tohle množství asi 2 lžičky)
kůra a šťáva z 1 BIO citronu
180 ml řepkového oleje
100 ml panenského olivového oleje
čerstvý rozmarýn
růžový pepř
brambůrky Bohemia s příchutí Petrželka a olivový olej
Jak na to?
- Odděl žloutky a dej je do nádoby na šlehání. Žloutky musí mít pokojovou teplotu, jinak se ti může majonéza srazit. Přidej dijonskou hořčici, sůl, trošku kůry z citronu a asi tak 1 lžíci šťávy z citronu. Pomalu začni metličkou šlehat.
- Jakmile se objeví světlý „krém“, postupně přilévej smíchané oleje. Šlehej a zase přilévej, dokud nespotřebuješ celý olej. Nakonec by ti v nádobě měla zůstat hladká světlá majonéza.
- Lehce do ní vmíchej ještě trošku kůry a šťávy z citronu a nasekaný rozmarýn. Dochuť podle potřeby solí. Odděl si, co zrovna spotřebuješ, zbytek dej do zavařovací sklenice, uzavři a nech v ledničce. Citronovou majonézu podávej s brambůrkami.