Domácí citronová majonéza s chipsy

Domácí citronová majonéza s chipsy

Už jste někdy doma dělali majonézu od A do Z? Tedy ze šťastných žloutků a samých čerstvých surovin? Zkoušeli jste ji navíc ochutit, třeba citronem? A dávali jste si ji někdy s chipsy? Je to BOMBA!

Mám pocit, že mi poslední dobou seriál THE MIDDLE (Průměrňákovi) vlezl na mozek. Všude vidím chipsy. U nás je to takové party jídlo. Něco, co si dopřáváme k oblíbenému filmu (nebo seriálu), něco, co zobeme pro radost a něco, co bereme třeba s sebou na grilovačku.

Upřímně, Bohemia chips jsou moje TOP. Jíme je obvykle jen tak, ale tentokrát jsem se hecla, když jde o limitovanou edici „čerstvě sklizenou“ s petrželkou a olivovým olejem a udělala jsem konečně recept na domácí majonézu na blog. Skvěle spolu ladí! Jo a taky mají ještě jednu příchuť, a to Čerstvý sýr s jarní cibulkou. Ale tu mi moje dcera hned šlohla. Takže tyhle chipsy zase někdy příště…

Domácí citronová majonéza

asi 1 sklenička (330 ml)

příprava: 15 minut

Co na domácí majonézu?

2 žloutky (pokojové teploty)

1 lžíce dijonské hořčice

mořská sůl (dávám na tohle množství asi 2 lžičky)

kůra a šťáva z 1 BIO citronu

180 ml řepkového oleje

100 ml panenského olivového oleje

čerstvý rozmarýn

růžový pepř

brambůrky Bohemia s příchutí Petrželka a olivový olej

Jak na to?

  1. Odděl žloutky a dej je do nádoby na šlehání. Žloutky musí mít pokojovou teplotu, jinak se ti může majonéza srazit. Přidej dijonskou hořčici, sůl, trošku kůry z citronu a asi tak 1 lžíci šťávy z citronu. Pomalu začni metličkou šlehat.
  2. Jakmile se objeví světlý „krém“, postupně přilévej smíchané oleje. Šlehej a zase přilévej, dokud nespotřebuješ celý olej. Nakonec by ti v nádobě měla zůstat hladká světlá majonéza.
  3. Lehce do ní vmíchej ještě trošku kůry a šťávy z citronu a nasekaný rozmarýn. Dochuť podle potřeby solí. Odděl si, co zrovna spotřebuješ, zbytek dej do zavařovací sklenice, uzavři a nech v ledničce. Citronovou majonézu podávej s brambůrkami.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *