Také máte spojené linecké s vánočním cukrovím? Ve skutečnosti se jedná o máslové sušenky, které můžete k čaji o páté podávat vlastně celoročně. Angličané by vám o tom mohli povídat.
A když navíc upečete linecké sušenky s čerstvě namletým mákem, pak jsou vlastně letní i podzimní. Já mák miluju, moje dcera Mia mák miluje ještě víc. Tyhle sušenky putovali do svačinové krabičky s dinosaurem, do auta, na Šumavu a u rybníka rovnou do její pusy. A co mě osobně na nich baví nejvíc? Že si můžete vykrájet jakékoliv tvary, třeba celou drůbeží rodinku a pak si s ní hrát na farmu! Jo a pozor, jsou hned měkké!
Recept na klasické vánoční linecké cukroví najdete tady.
Makové linecké sušenky
4 plechy
příprava: 40 minut + odležení těsta
Co na linecké těsto?
200 g změklého másla
93 g moučkového cukru
1 bio vanilkový cukr (má 7 g)
2 žloutky
50 g namletého máku
250 g hladké mouky + na podsypání
Jak na to?
- Změklé máslo nakrájej na kostičky a přendej do mísy od robota. Přidej oba cukry a metlou „K“ utři. Poté přidej žloutky a opět utři. Nakonec přimíchej prosátou mouku s namletým mákem. Vypracuj těsto.
- Hladké těsto zabal do potravinářské fólie ideálně zlehka posypané hladkou moukou. Dej do ledničky a nech jej přes noc odpočívat. Já tolik času neměla, těsto jsem připravila ráno a odpoledne už jsem pekla.
- Odleželé těsto si rozděl na dvě poloviny (teď v létě klidně na čtyři), jednu si vezmi, druhou nech odpočívat ještě v chladu. Vyválej na pomoučněné ploše nebo nepřilnavé ploše plát silný maximálně 5 mm. Můžeš použít i dva pečicí papíry, na jeden dáš rukou propracované těsto, přikryješ ho druhým pečicím papírem a válíš přes něj. Vykrajuj libovolné tvary.
- Předehřej si troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C) a peč linecké dorůžova, asi 10 minut. Pak je nech vychladnout na mřížce. Když je budeš hned odendávat, pravděpodobně ti tyto křehké sušenky zlomí.
Dobry den, zaujal me tento recept, tesim se az vyzkoušíme :-). Zkoušeli jste nahradit mouckový cukr? Cim by to slo nahradit? Doma ho nemam, nepouzivam..
Dekuji. K.
Dobrý večer, Katko, umím si představit třtinový moučkový cukr, maximálné jemný krupicový cukr. U medu netuším, jak by mohlo těsto reagovat:-(