Vánoční cukroví: Jak na linecká kolečka a rybičky s marmeládou jako od maminky

Vánoční cukroví: Jak na linecká kolečka a rybičky s marmeládou jako od maminky

Linecké cukroví je snad úplně ta „nejbožštější“ sladkost k čaji. Ať už je zima nebo si ho doma pro radost upečeme uprostřed letních prázdnin. Nezáleží kdy, ale spíš z čeho a jak, aby bylo cukroví super křehké a zároveň měkké.

Tento recept se u nás v rodině díky mamince traduje již po mnoho generací. Je to jedno z prvních cukroví, které provoní naše kuchyně na začátku adventu. Základem by mělo být máslo, i když někdo například z čistě ekonomických důvodů používá Heru. Veškeré suroviny nechte nejdříve v teple kuchyně odpočinout na pokojovou teplotu. Vanilkový cukr si do zásoby jednoduše připravíte i doma a to tak, že rozříznete vanilkový lusk a semínka i samotný lusk vložíte do uzavíratelné zavařovačky a zasypete bílým nebo ještě lépe třtinovým cukrem. Ten pak už jen přisypáváte. A co se týče citronu, když neseženete v bio kvalitě, pak jej nejdřív umyjte mýdlovou vodou, opláchněte ještě teplou (ne horkou) vodou a osušte. Bílky přendejte do uzavíratelné nádoby a schovejte do ledničky. Co se týče mouky, nezapomeňte ji prosít, aby byla nadýchaná. Na linecké cukroví připravila například Babiččina volba speciální edici. A úplně nakonec „třešnička na dortu“ a tou by měla být lehce kyselá marmeláda s vysokým podílem ovoce, domácí nebo třeba ta s příběhem

 

Linecká kolečka a rybičky s marmeládou

asi 2 plechy

příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

Co na linecké cukroví?

170 g másla

70 g moučkového cukru + na posypání

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

2 žloutky

kůra z ½ bio citronu (bez chemického ošetření)

210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

Jak na to?

  1. Máslo pokojové teploty utři v robotu pomocí nástavce „K“ s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidej žloutky, kůru z citronu, a nakonec prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto, přendej jej do svačinového sáčku a nech ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
  2. Troubu předehřej na 170°C, horkovzdušnou na 160°C, těsto vyválej na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávej moukou, pokud se ti těsto lepí, raději jej vyválej mezi dvěma pečícími papíry. Vykroj libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeným zlehka sádlem dorůžova, asi 10 minut.
  3. Teplé cukroví nech vychladnout a teprve poté slepuj jednotlivé díly marmeládou. Potom posypej moučkovým cukrem (nebo až linecké budeš dávat na slavnostní stůl) a přendej do krabice. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14–21 dní
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *