Smažená party kuřecí křídla s chutney

Smažená party kuřecí křídla s chutney

Každý rok se ptáme našich dcer, co chtějí připravit za jídlo na narozeninovou party. Letos padla volba na smažené kuřecí křídla s pečenou zeleninou.

Když jsme byli v únoru v Portugalsku, zašli jsme si ve Faro do restaurace, která se jmenuje GRAINS 864 a je to vlastně taková stylová pivnice. Můžete si tam dát klasický street food. Namíchat si svůj hot dog, nechybí burger ani tacos. Co jsme si ale hned 2x přidali, byla Fried chicken wings s chutney z červené papriky za 6,90 euro. Bylo to tak super, že naše Thea zazdila své oblíbené sushi a na oslavu svých 12 narozenin si vybrala právě tohle jídlo. Ne, nemáme recept od chefa z Grains 864, ale máme tu náš vlastní, který je stejně dobrý, možná i lepší, že jo…

Kuřecí party křídla

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny

Co na křídla?

1 kg kuřecích křídel

hladká mouka na obalení

špetka kurkumy

1 lžička sladké papriky

sůl a pepř

olej na smažení (do friťáku)

Co na chutney?

4 červené papriky

2 středně velké cibule

olivový olej na zakápnutí

4 masitá rajčata

2 stroužky česneku

200 ml rajčatové passaty

sůl a pepř

med a šťáva z citronu na dochucení

worcestrová a sweet & chilli omáčka na doladění

Jak na to?

  1. Nejdříve předehřej troubu na 210°C. Pak rozpul papriky, zbav je semínek, oloupej cibule a podélně je rozkroj. Přendej je na plech a peč je dozlatova, asi 30 minut. Mezitím nařízni a spař rajčata, aby se ti snadno loupala. Oloupej je, odstraň jádřince a nakrájej na kostičky. Upečené papriky spař v sáčku (ještě horké papriky vlož do potravinářského sáčku, uzavři, spaří se a začnou se odlupovat), aby se ti snadněji stáhly ze slupky a spolu s cibulí nakrájej na kostičky.
  2. Kuřecí křídla rozkroj na tři části, paličky, křidélka a letky (ty si nech na vývar). Připrav si směs z hladké mouky, kurkumy, sladké papriky, soli a pepře. V ní křídla obal a smaž je ponořená ve friťáku, asi 8 až 10 minut podle velikosti. Aby ti zůstala teplé, přendej osmažená křídla na plech a nech je v troubě při 110°C dojít.
  3. V mezifázi si dodělej chutney. Na pánvi rozehřej máslo, zpěň na něm cibuli, přidej propasírovaný česnek, orestuj a nakonec vmíchej rajčata a papriky. Restuj při nižší teplotě, dokud se přebytečná voda nezredukuje. Pak přidej passatu, sůl a pepř a zase trošku redukuj.
  4. Nakonec chutney dochuť podle potřeby ještě solí, pepřem, medem a šťávou z citronu. My ještě přidali trošku worcesteru a sweet & chilli omáčky pro zpestření chuti. Smažená kuřecí křídla podávej spolu s chutney.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *