3 recepty z medvědího česneku (nejen pesto)

3 recepty z medvědího česneku (nejen pesto)

Jak poznáte, že přišlo opravdové jaro? Začne rašit medvědí česnek! Můžete vyrazit na sběr nebo na farmářské trhy a prodává se i v obchodech. A co s ním?

V první řadě ho použijte do pesta. To si můžete připravit i do zásoby a používat ho na těstoviny, gnocchi, na polévky, přidávat ho do nádivek… Hodí se téměř všude a pesto z medvědího česneku je i skvělým dárkem, když jdete na návštěvu. Tahle první jarní „bylinka“ je ale i perfektní ingrediencí třeba k rybě, hodí se i do šťouchaných brambor, pomazánek nebo třeba omelet!

Pesto z medvědího česneku

4 porce

příprava: 30 minut

Co na pesto?

2 hrsti medvědího česneku

2 hrsti bazalky

2 hrsti rukoly

2 filety nakládaných ančoviček v oleji

30 g parmazánu + na posypání

30 g pecorina

20 g pekanových ořechů

100 ml extra panenského olivového oleje

sůl a pepř

500 g špaget

Jak na to?

  1. Medvědí česnek, bazalku a rukolu omyj a osuš v čisté utěrce. Vlož do nádoby vhodné pro tyčový mixér. Přidej ančovičky, nastrouhané sýry, nasekané pekanové ořechy, přilij olej a dochuť solí a pepřem. Vše dohladka rozmixuj.
  2. Těstoviny uvař v osolené vodě na skus. Slij a ještě horké je promíchej s pestem. Přendej na talíře a ozdob nastrouhaným parmazánem. My ještě občas těstoviny zakapeme olejem, osolíme a opepříme podle chuti.

Siven s medvědím česnekem

4 porce

příprava: 60 minut

Co na brambory?

500 g baby (nových) brambor

svazek medvědího česneku

2 stonky řapíkatého celeru i s natí

čerstvá šalvěj

sůl a pepř

olivový olej

Co na siveny?

2 větší siveny (nebo 4 menší)

sůl a pepř

olivový olej

svazek medvědího česneku

čerstvá šalvěj

nať řapíkatého celeru

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Omyj brambory (slupku neloupej), rozpul je a přendej do pekáčku. Přidej na větší kousky nasekaný medvědí česnek, řapíkatý celer a lístky šalvěje. Osol, opepři a zakapej olivovým olejem. Peč doměkka, asi 45 minut. Během pečení můžeš podle potřeby promíchat.
  2. Připrav si siveny. Omyj je, osuš a očisti kůži. I když ryba nemá šupiny, je lepší kůži nožem přejet. Na bocích siveny nařízni. Osol, opepři a zakapej olejem ze všech stran a uvnitř ryby. Dovnitř pak dej navíc celý medvědí česnek, listy šalvěje a nať z řapíkatého celeru.
  3. Zabal každou rybu zvlášť do alobalu a přendej na plech. Ten dej do trouby k bramborám a peč asi 30 minut. Rozevři alobal a zkontroluj, jestli je siven hotový. V alobalu zůstane šťáva a ryba bude pěkně šťavnatá. Upečené siveny podávej s bramborami.

Pesto z jarních salátů

4 porce

příprava: 20 minut

Co na pesto?

200 g salátu mix + jedlé kvítí (macešky)

70 g pecorina + na posypání těstovin

1 stroužek česneku (nebo svazek medvědího česneku)

40 g dýňových semínek + na zasypání těstovin

100 ml extra panenského olivového oleje na zalití

sůl a pepř

500 g těstovin (ideálně čerstvých)

Jak na to?

  1. Mix salátů dej do mixovací nádoby, jedlé kvítí si dej stranou. Přidej nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a na sucho opražená dýňová semínka. Zalij olivovým olejem, osol, opepři a rozmixuj do hladka. Podle potřeby ještě dochuť solí nebo pepřem.
  2. Pokud pesto hned nepoužiješ, přendej ho do zavařovací nádoby, zalij olejem, uzavři a v ledničce skladuj maximálně týden. Nebo uvař těstoviny na skus a hotové pesto s nimi smíchej. Přendej na talíře, zasyp nastrouhaným pecorinem, dýňovými semínky a ještě zakapej olejem. Ozdob jedlými kytičkami, v tomto případě maceškami, a podávej, ideálně venku na zahradě.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *