Mike Trafik a Jirka Hilgart: kuřecí fusion na asijský způsob

Mike Trafik a Jirka Hilgart: kuřecí fusion na asijský způsob

Už jste si doma někdy vařili tafelspitz nebo připravili kuřecí prsa s mrkvovým pyré na asijský způsob? Že ne? Mike Trafik a Jirka Hilgart vás to naučí. Druhá kuchařská challange je tu!

Vy, co nás sledujete, asi víte, kdo je Mike T a Jirka H. Oba mají co dočinění s hudbou i s kuchyní. Mike je (mimo jiné) spolumajitel restaurace Jam & Co a Jirka patří mezi naše oblíbené Masterchefy. Oba u nás na blogu už také mají historii. Mike pro nás dělal risotto „riziko“ a Jirka vánoční paštiku. Tentokrát dostali baby kuřátko a farmářské kuře a suroviny tzv. naslepo, se kterými si museli poradit. Po svém. Vznikl tak fusion, který musíte zkusit i vy doma. Klucí, děkujeme! Ujali jste se toho po svém, klobouk dolů.

Asijský tafelspitz

4 porce

příprava: 60 minut + 3 hodiny na tažení vývaru

Co na tafelspitz?

1 farmářské kuře

4 mrkve

2 cibule

½ paličky česneku

1 až 2 chilli papričky

1 limetka

kousek zázvoru

1 celá skořice

1 hvězdička badyánu

2 bobkové listy

1 lžička fenyklových semínek

rybí omáčka na dosolení

2 pak choi (brukev čínská)

olej

200 g hráškových lusků na dokončení

čerstvý koriandr a výhonky z hrášku na podávání

kuřecí prsa (viz. recept s mrkvovým pyré)

Co na rýžové knedlíčky?

½ hrnku sušených hub

1 hrnek jasmínové rýže

máslo

1 menší cibule

sůl a pepř

panko strouhanka na obalení

Jak na to?

  1. Kuřata „rozbourej“ na prsa, stehna a zbytek použij na vývar. Předehřej si troubu na gril, klidně 230°C. Na plech vyskládej stehna a odřezky z kuřat, mrkev, rozpůlenou cibuli i se slupkou, česnek také se slupkou, rozkrojenou limetku a kousek zázvoru. Griluj dohněda, asi 20 minut.
  2. Potom vše přendej do velkého hrnce, zalij vodou, přidej koření a táhni při nižší teplotě aspoň 3 hodiny. Pak vývar dosol podle chuti rybí omáčkou. Jakmile mrkev změkne, dej si ji stranou, bude se servírovat s polévkou.
  3. Mezitím si připrav rýži. Sušené houby namoč do horké vody. V hrnci rozehřej máslo, opeč na něm nasekanou cibuli, přidej slité (vodu z hub si nech stranou) nasekané houby a rýži. Dochuť solí, pepřem a orestuj. Zalij vodou z hub a vodou tak, aby byla rýže ponořená a vař při nižší teplotě do měkka. Sem tam zamíchej. Vznikne hustá hmota. Nech ji vychladnout.
  4. Dokonči polévku. Vychladlou rýži tvaruj do knedlíčků, obal v panko strouhance a smaž ponořené v oleji dozlatova. Na pánvi na oleji orestuj rozpůlené pak choi a hráškové lusky a pak vše ještě spař ve vývaru. Na talíře rozděl knedlíčky, přidej pak choi, mrkev, čerstvý koriandr, můžeš přidat i výhonky z hrášku a zalij vývarem. Podávej.

Kuře s mrkvovým pyré

2 porce

Příprava: 45 minut

Co na mrkvové pyré?

4 mrkve

1 menší brambora

100 ml kokosového krému

olej

svazek čerstvého koriandru

1 chilli paprička

šťáva z limetky

prach ze sušené (smažené) cibulky

Co na kuřecí prsa?

4 kuřecí prsa (z malého a velkého kuřete)

sůl a pepř

dijonská hořčice se zeleným pepřem

olej

Jak na to?

  1. Troubu rozpal na gril, 180°C. Na plech vyložený pečicím papírem rozlož očištěné mrkve a rozčtvrcenou bramboru. Griluj v troubě dohněda. V hrnci na trošce oleje orestuj ogrilované mrkve a bramboru, poté přidej kokosový krém, rozsekej a nakonec vmíchej kousek másla, osol a opepři. Pyré udržuj v teple.
  2. Troubu stáhni na 130°C. Kuřecí prsa osol, opepři a ze spodní strany, kde není kůže, pomaž dijonskou hořčicí se zeleným pepřem. Na pánvi je na oleji zprudka zatáhni ze všech stran. Přendej je na plech a v troubě je nech „dojít“. Jakmile mají uvnitř teplotu 82°C jsou hotové, trvá to asi 20 minut.
  3. Na talíře rozděl mrkvové pyré, rozlož na něj kuřecí prsa (část si nech na polévku). Přidej salátek z koriandru, chilli, solí a šťávou z limetky. Podávej s prachem ze sušené cibule.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *