Co jiného si dát ke slavnostnímu obědu než uzenou polévku a nádivku z kopřiv? A co bude následovat? Jasně, že pomazánka z vajíček od koledníků. Zkuste naší „ostrou“ verzi.
Už jste připravení na Velikonoční pondělí? Nejdřív obarvit vajíčka, pak nachystat sladké recepty na pondělní ráno, dát vařit vývar z uzeného masa a potom šup do trouby s nádivkou. A až vám domů přijdou z koledy, vezměte jim vajíčka natvrdo a připravte k večeři vajíčkovou pomazánku. Veselé Velikonoce vám všem přeje Slepičárna!
Jarní uzená polévka
4 porce
příprava: 3,5 hodiny + minimálně 12 hodin na namáčení krup
Co na vývar?
1 uzené vepřové koleno
1 mrkev
1 cibule
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
Co na polévku?
100 g krup
sůl
1 lžíce oleje
2 mrkve
4 menší brambory
1 l uzeného vývaru
uzené maso
100 g hrášku
2 vejce
hrst nasekané petrželky
hrst nasekaného libečku
hrst nasekané pažitky
hrst nasekaného medvědího česneku
pepř
Jak na to?
- Připrav si vývar. Do hrnce s vodou dej koleno a přiveď k varu. Nech vařit 30 minut, poté slij. Do hrnce dej novou vodu a vlož tam koleno. Přidej očištěnou a na menší kusy nakrájenou mrkev, rozpůlenou cibuli (menší můžeš nechat celou) a koření. Vař při nižší teplotě (jen se to táhne), asi 3 hodiny. Vývar si přeceď do hrnce. Z kolena ober maso, část půjde do polévky a část do nádivky.
- Kroupy namoč ideálně den dopředu do vody. Pak je propláchni a vař je v osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Potom slij a ještě propláchni. V hrnci orestuj na oleji na malé kousky nakrájenou mrkev, pak přidej nakrájené brambory a zalij vývarem. Osol a vař doměkka, asi 15 minut. Ke konci přidej uvařené kroupy, obrané maso, hrášek a vař přibližně 2 minuty. Pak vmíchej vejce, rozšlehej ho v polévce a nakonec přidej nasekané bylinky a dochuť podle potřeby solí a pepřem.
Tradiční velikonoční nádivka
4 porce
příprava: 3 hodiny i s vývarem
Co na nádivku?
1 kuřecí prsa
200 g předního telecího masa
200 g uzeného masa
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
koření na vývar (bobkový list, nové koření, celý pepř)
2 hrsti nasekaných kopřiv
hrst nasekaného medvědího česneku
hrst nasekaného libečku
hrst nasekané petrželky
hrst nasekané pažitky
200 g baby špenátu
2 jarní cibulky
12 toastových chlebů
300 ml smetany ke šlehání 33%
200 ml vývaru z masa
6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
sůl a pepř
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy (může být i pečicí papír)
Jak na to?
- Uvař maso. Kuřecí, telecí a koleno dej do horké vody a vař asi 30 minut. Poté slij, přendej do čisté vody, přidej očištěnou a na menší kousky nakrájenou zeleninu a koření. Vař při nízké teplotě doměkka, asi 2 hodiny. Ze začátku sbírej pěnu z povrchu.
- Nasekej bylinky, baby špenát a jarní cibulky. Toastový chléb nakrájej na menší kostičky. Namoč je ve smetaně smíchané s vychladlým vývarem. Přidej žloutky, vše zelené, na menší kousky nakrájené maso, osol a opepři. Vyšlehej z bílků sníh a ten zlehka zapracuj do nádivky.
- Formu vymaž máslem a vysyp strouhankou. Dovnitř rozlož směs na nádivku. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 50 minut.
Pikantní vajíčková pomazánka
4 porce
příprava: 20 minut
Co na pomazánku?
4 vejce
100 g lučiny
100 g majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
2 jarní cibulky
4 ředkvičky
1 červená paprika (kapie)
2 filety ančoviček
sůl a pepř
pažitka
uzená chilli vlákna (koupíte je např. v Makro)
celozrnná bageta
olej na smažení topinky (může být i nasucho)
Jak na to?
- Uvař si vajíčka natvrdo, zabere to asi 7 minut. Zchlaď je ve studené vodě a pak oloupej. Nakrájej je na kostičky. Přendej do mísy, přidej lučinu, majolku a hořčici.
- Vmíchej nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ředkvičky a papriku. Do pomazánky rozetři ančovičky, dochuť solí a pepřem. Nakonec zlehka vmíchej nasekanou pažitku.