Chalupářská krémová polévka s grilovanou cuketou a halloumi

Chalupářská krémová polévka s grilovanou cuketou a halloumi

Co si dát na chalupě k obědu nebo večeři? Vydatnou krémovou zeleninovou polévku. Pusťte fantazii otěže a spojte vaření s grilováním cukety a sýru halloumi.

Polévky jsou vděčné. Vaří se vesměs samy, můžou být vydatné a i dost chutné, když máte k dispozici pečený domácí vývar (recept najdete v prokliku i dole pod polévkou) a zeleninu ze zahrady. Ale že vám cuketa moc nejede? Možná ji raději než vařenou, máte raději na grilu. A to není v případě tohohle receptu problém! Část cukety uvařte, část ogrilujte na grilu nebo grilovací pánvi a když k tomu přidáte jako bonus řecký sýr halloumi a českou klobásku, pak si pochutnají nejen ženy a děti, ale i mlsní chlapi. 

Chalupářská cuketová polévka

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na polévku?

olivový olej + lžíce másla

200 g klobásy (my měli loupežnickou, ale skvělé je i chorizo)

3 menší cukety

2 pórky

výhonky z česneku (nemusí být)

1 l domácího kuřecího vývaru

2 jarní cibulky

petrželka a tymián

sůl a pepř

200 g halloumi (používáme Dodoni)

chléb na podávání

Jak na to?

  1. Nakrájej klobásu, dvě cukety a pórek na kolečka, výhonky česneku na menší kousky. V hrnci rozehřej olivový olej s máslem. Orestuj na něm klobásu, přidej zeleninu a restuj dohromady do měkka, asi 10 minut. Podle potřeby podlij troškou vývaru. Pak si dej klobásku stranou.
  2. Do hrnce přilij vývar a vař dalších 10 minut. Poté rozmixuj v krém, dochuť solí a pepřem. Na grilovací pánvi na trošce olivového oleje ogriluj plátky cukety a halloumi. Můžeš na ní „ohřát“ i opečená kolečka klobásky.
  3. Polévku rozděl do talířů, navrch dej ogrilovanou cuketu, halloumi, klobásku, přidej nasekanou jarní cibulku, čerstvý tymián a petrželku a můžeš ještě zakapat olivovým olejem. Podávej s chlebem nebo také bez…

Pečený kuřecí vývar

Asi na 1 l vývaru

Příprava: 7 hodin

Co na vývar?

4 kuřecí skelety (nebo vykostěné 1 kuře)

2 mrkve

2 petržele

½ menšího celeru

2 malé cibule

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

1 lžička soli

4 snítky tymiánu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Na plech vylož kuřecí maso, očištěnou zeleninu a rozkrojenou cibuli. Vlož do trouby a peč dozlatova, až hodinu. Poté přendej do většího hrnce a přidej bobkové listy, nové koření, pepř, sůl a tymián.
  2. Zalij studenou vodu tak, aby vše bylo ponořené. Výpek na plechu shrň do hrnce taky, můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce. „Táhni“ při nízké teplotě klidně i 6 hodin. Čím déle, tím lépe.
  3. Pak slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober. Vývar můžeš použít hned nebo ho dát do studený do uzavíratelné skleničky a nechat v ledničce 2 dny. Můžeš ho i přelít do uzavíratelných sáčků a nechat zamrazit.
Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *