Jak na poctivý pečený kuřecí vývar

Jak na poctivý pečený kuřecí vývar

Také vás nebaví lžící vybírat sraženou bílkovinu z povrchu táhnoucího se vývaru? Zkuste si vše dopředu upéct v troubě. Vývar je pak krásně zlatý a neskutečně silný.

U nás doma se vývar táhne vesměs každý den. Ať už je to slepičí (náš nejoblíbenější), kuřecí, hovězí nebo králičí, zpracujeme tak úplně všechno. Nevadí, že zelenina není úplně fit. Maso (kosti) kupujte ideálně v řeznictví nebo přímo z farmy. A rozhodně si dejte na čas. Na vývar nesmíte spěchat. Prostě ho nechte „táhnout“ a třeba si jděte číst, co já vím… 

 

Pečený kuřecí vývar

asi na 1 l vývaru

příprava: 7 hodin

Co na vývar?

4 kuřecí skelety (nebo vykostěné 1 kuře)

2 mrkve

2 petržele

½ menšího celeru

2 malé cibule

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

1 lžička soli

4 snítky tymiánu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Na plech vylož kuřecí maso, očištěnou zeleninu a rozkrojenou cibuli. Vlož do trouby a peč dozlatova, až hodinu. Poté přendej do většího hrnce a přidej bobkové listy, nové koření, pepř, sůl a tymián.
  2. Zalij studenou vodu tak, aby vše bylo ponořené. Výpek na plechu shrň do hrnce taky, můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce. „Táhni“ při nízké teplotě klidně i 6 hodin. Čím déle, tím lépe.
  3. Pak slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober. Vývar můžeš použít hned nebo ho studený dát do uzavíratelné skleničky a nechat v ledničce 2 dny. Můžeš ho i přelít do uzavíratelných sáčků a nechat zamrazit.
2 Comments
  1. Zdravim, kolik stupnu je ta „nizka teplota“, pri ktere se mam vyvar tahnout nekolik hodin? Diky

    1. Dobrý den, teplotu vám přesnou bohužel neřekneme, ale nesmí to při vaření bublat a vývar se táhne minimálně 3 hodiny, nejdéle asi 6 hodin. Nesmí se úplně zredukovat.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *