Jak na vláčnou bábovku s makovou náplní, povidly a čokoládou

Jak na vláčnou bábovku s makovou náplní, povidly a čokoládou

Chystáte se péct? Hledáte inspiraci, recept, který nebude příliš složitý? Bábovka je přesně taková. Vděčná, sladká, umí přenést do minulosti, do dětství. Nebojte se kombinovat chutě, v létě použít ovoce, na podzim zase mák a povidla. 

Pamatujte si – alfa a omega bábovek je pečlivé vymazání a vysypání formy. Nejlepší je sádlo, ale ne každý má rád na sladkém jeho chuť. Pak je tu máslo a olej. Čím formu vysypat? Já používám polohrubou mouku, někdo hrubou nebo krupičku. Skvělý je i strouhaný kokos! A druhé pravidlo – je, aby byla bábovka vláčná, nechcete suchou buchtu! Může to zachránit máslo, smetana, ať už ke šlehání nebo zakysaná, ale i jogurt. Když navíc přidáte povidla, třeba ta naše pečená, a čokoládu, rozhodně neuděláte chybu. Mák je už jen bonus, který v naší rodině milujeme. Všude.

Bábovka s mákem a povidly

1 forma na bábovku

příprava: 1 hodina

Co na bábovku?

3 vejce

5 lžic třtinového cukru

150 g bílého jogurtu

½ hrnku mletého máku

3 lžíce švestkových povidel (my máme pečená)

1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

½ hrnku oleje + na vymazání formy

50 g bílé čokolády Lindt Excellence Vanilla

Jak na to?

  1. Utři vejce s cukrem. Poté přidej jogurt, šlehej, postupně přidávej mák a povidla. Pokud jsou moc tuhá, zřeď je troškou teplé vody. Zapracuj mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmíchej olej a nasekanou čokoládu.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Formu na bábovku vymaž pečlivě olejem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně rozděl. Peč dozlatova, asi 35 až 40 minut. 
  3. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Ještě za tepla bábovku opatrně vyklop na talíř, nech vystydnout a poté nakrájej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *