Přivítejte jaro stylově, s ovocnými taštičkami. Na těsto vám stačí jen 3 ingredience a pak už je to na vás, čím je budete plnit. Může to být marmeláda, rozvar z třešní a jahod nebo třeba slaná verze v podobě špenátu, sušených rajčat a ricotty.
Recept mám z Mlýnské zahrady, kde nám ty nejlepší ženský na světě naservírovaly při focení šátečky plněné pomerančovou a meruňkovou marmeládou. Ale! Těsto se dá použít i na slané tyčinky, stačí je potřít rozšlehaným vejcem a posypat třeba mákem, sezamem, jen tak solí… A protože jsem měla doma zamražené třešně a ještě pár jahod, volba padla na taštičky. Teď už jen, aby třešně rozkvetly a přišlo jaro!
Taštičky s ovocným rozvarem
2 plechy
příprava: 90 minut
Co na těsto?
250 g másla pokojové teploty
250 g měkkého plnotučného tvarohu
250 g polohrubé mouky + na podsypání těsta
1 vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Co na ovocný rozvar?
300 g třešní (já mám mražené)
4 lžíce třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
troška šťávy z citronu
+ může (i nemusí) být 50 ml portského vína
100 g čerstvých jahod
Jak na to?
- Připrav si těsto. Změklé máslo přendej do mísy, přidej tvaroh a mouku a prsty propracuj hladké těsto v kouli. Tu zabal do potravinářské fólie a dej do ledničky odpočinout tak dlouho, dokud nebudeš mít připravený ovocný rozvar. Pokud taštičky budeš plnit marmeládou, nech těsto alespoň 30 minut v chladu.
- Mezitím se pusť do ovocného rozvaru. Zmražené třešně přesyp do rendlíku, přidej cukry a skořici. Přiveď k varu (třešně pustí vodu), pak stáhni teplotu na polovinu a nech za občasného míchání redukovat. Vmíchej šťávu z citronu a portské. Redukce může zabrat 40 minut, ke konci přidej na kousky nakrájené jahody a nech ještě alespoň dalších 10 minut vařit. Musí vzniknout „marmeláda“, kterou se dají taštičky plnit, tak nic neuspěchej. Poté nech vystydnout.
- Předehřej troubu na 180°C. Plechy vylož pečicím papírem. Těsto si rozděl na dvě poloviny, každou na pomoučněném válu vyválej na tenčí plát a nožem nakrájej stejně velké obdélníky, potřebuješ sudý počet. Polovinu vylož na plech, přidej do středu ovocný rozvar. Druhou polovinu obdélníku ve středu opatrně nožem nařež (aby vznikla mřížka) a přiklop jimi ty na plechu. Vidličkou přitlač konce plátků k sobě, aby přilnuly. Pomaž vyšlehaným vajíčkem a peč dozlatova, asi 20 minut. Nakonec taštičky nech na mřížce vychladnout a lehce posyp moučkovým cukrem.