3 recepty z králíka: Na smetaně, s hořčičnou omáčkou a jarní paštika

3 recepty z králíka: Na smetaně, s hořčičnou omáčkou a jarní paštika

Máte doma králíka a nevíte, co s ním? Máme pro vás tip, jak ho chutně zužitkovat. Vyzkoušejte tyto dvě omáčky a z masa a jater si připravte paštiku, třeba k večeři nebo jako jedlý dárek.

Pokud se nechystáte péct celého králíka, naporcujte ho a z odřezků si připravte vývar na podlévání omáček. A pokud máte králíky dva, pak si nechte vývar na polévku. Jak na to? Odřezky a skelet přendejte do pekáčku, přidejte rozkrojenou cibuli, na větší kousky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova. Pak přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte lžíci soli, pár kuliček pepře, nového koření, bobkový list a sušený tymián. Pokud máte petrželku i se stonkem, přidejte i tu, skvělý je také libeček ze zahrádky a jedno rajče. Při nižší teplotě táhněte vývar alespoň 3 hodiny. 

Králík se smetanovou omáčkou

Králík se smetanovou omáčkou a knedlíky

4 porce

Příprava: 2 hodiny + 12 hodin na uležení láku

Co na králíka se smetanovou omáčkou?

2 mrkve

1 petržel

½ celeru

1 cibule

3 plátky citronu

1 lžička nastrouhaného zázvoru

2 hřebíčky

1 hrst tymiánu

3 bobkové listy

1 hrst šalvěje

6 kuliček pepřů

6 kuliček nového koření

sůl

2 lžíce octa

1 celý králík

50 g špeku

50 g másla

2 lžíce hladké mouky

200 ml smetany 33%

2 lžíce krupicového cukru na karamel

šťáva z citronu na dochucení

Jak na králíka se smetanovou omáčkou?

1.Připrav si lák. Vlož do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkroj na dvě poloviny. Přidej plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalij vodou. Vmíchej sůl a ocet. Při nižší teplotě vař asi tak 15 minut. Odstav a nech vychladnout. Králíka naporcuj (odřezky si nech na vývar), zeleninu s lákem přendej do pekáčku, navrch dej maso, přiklop a nech ideálně přes noc v chladu.  

2. Troubu předehřej na 180°C. Králíka v pekáčku i s lákem peč přiklopené asi 75 minut. Poté maso a kořenovou zeleninu vyndej, lák přeceď. Na másle opeč zeleninu, zasyp mouku a za stálého míchání restuj. Přilij přeceděný lák a podle toho, kolik potřebuješ výsledné omáčky, přidej vývar. Vař asi tak 15 minut, aby se mouka vyvařila. Pak rozmixuj, přilij smetanu a krátce povař, aby se chutě spojily. Nakonec dochuť solí, karamelem a šťávou z citronu. Podávej s knedlíky.

Jak si doma udělat jednoduchý karamel?

A jak si připravit domácí karamel? Do rendlíku nasyp 2 lžíce krupicového cukru, přidej vodu v poměru 1:1 k cukru a za občasného míchání nech zhnědnout. Voda se bude odpařovat a ty se nemusíš bát, že se ti to připálí. Karamel opatrně a za stálého míchání vmíchej do vařící se omáčky, pozor, ať se nespálíš, bude to prskat. 

Co na karlovarské knedlíky?

4 rohlíky

špetka soli

250 g polohrubé mouky

1 hrst nasekané petrželky

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

250 ml plnotučného mléka

Jak na karlovarské knedlíky?

  1. Ve velkém hrnci dej vařit vodu. Nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
  2. Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje fólie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
  3. Vyndej knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbal je a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej je do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou) než je začneš servírovat.
Králík s hořčičnou omáčkou

Králík s hořčičnou omáčkou a bramborami

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny

Co na králíka?

1 králík

100 g anglické slaniny

2 cibule

1 hrst tymiánu

100 g másla

3 stroužky česneku

250 ml vývaru z králíka

1 lžíce olivového oleje

1 velká šalotka

2 lžíce plnotučné hořčice

2 lžičky hrubozrnné hořčice

2 lžičky medu

1 velká hrst sušené majoránky

100 ml smetany 33%

sůl a pepř

Jak na králíka s hořčičnou omáčkou?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Králíka naporcuj, odřezky si nech na vývar. Do pekáčku dej maso spolu s nakrájenou slaninou, česnekem a cibulí. Přidej tymián, máslo, osol, opepři a přiklopené peč 1 hodinu. Poté odklop a peč dozlatova, asi 15 minut.
  2. Na olivovém oleji krátce orestuj nasekanou šalotku, vmíchej obě hořčice, prorestuj (zvýrazní to chuť)! Přidej med, majoránku a začni podlévat šťávou z králíka, pokud ji nemáš dost, použij vývar. Osol, opepři a rozmixuj. Zjemni smetanou, krátce povař, aby se chutě spojily. Upečeného maso spolu se slaninou přendej na talíře, zalij omáčkou a podávej se šťouchanými bramborami. 

Co na šťouchané brambory?

900 g brambor typu B

1 lžíce sádla + dle potřeby

1 lžíce másla + dle potřeby

2 menší červené cibule

4 jarní cibulky

sůl a pepř

1 lžička růžového pepře

Jak na šťouchané brambory?

1. Brambory oloupej, nakrájej na menší kousky a v osolené vodě je uvař doměkka. V jiném hrnci na sádle a másle orestuj nadrobno nakrájené červené cibule. Přidej nasekanou jarní cibulku, sůl, pepř a růžový pepř. 

2. Uvařené brambory slij, přendej je do hrnce k cibulkám a rozšťouchej. Podle „suchosti“ brambor ještě přidej dle tvé chuti sádlo nebo máslo. Dochuť solí. 

Jarní paštika z králíka

Paštika z králíka (na doma i jako jedlý dárek)

Asi 5 malých uzavíratelných skleniček (po 150 ml)

Příprava: 2 hodiny + 12 hodin na uležení jater

Co na paštiku?

játra ze 4 králíků (maso se slaninou by mělo být v poměru 1:2 k játrům)

200 ml plnotučného mléka

bříška ze 2 králíků 

100 g anglické slaniny 

2 mrkve

2 petržele 

1 červená cibule

2 jarní cibulky 

1 lžička sušeného česneku

1 hrst libečku

1 hrst pažitky 

1 hrst petrželky

1 hrst jarní kopřivy

1 lžička růžového pepře

sůl a pepř

200 ml smetany 33%

2 jarní cibulky orestované na olivovém oleji

chleba na podávání

Jak na to?

  1. Játra očisti a nech je ideálně 12 hodin naložená v mléce v ledničce. Troubu předehřej na 180°C. Králičí maso přendej do pekáčku, přidej na menší kousky nakrájenou slaninu, očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a čtvrtky cibule. Peč přiklopené do měkka, asi 45 minut. Poté nech vychladnout.
  2. Troubu předehřej na 110°C. Játra slij. Vyndej kořenovou zeleninu (tu vyhoď) a ostatní (maso, slaninu a cibuli) rozemel spolu s játry. Přendej do mísy od robota, přidej nasekanou jarní cibulku, česnek, bylinky, kopřivy a nadrcený růžový pepř, dochuť ještě solí a pepřem, vyšlehej. Poté přilévej smetanu a šlehej ještě asi 5 minut, ať je směs načechraná. Pak směs rozděl do čistých uzavíratelných skleniček, ty vyskládej do hrnce tak, aby byly ze 2/3 ponořené ve vodě. Skleničky nech otevřené a hrnec dej do trouby. Peč ve vodní lázni asi 45 minut.  
  3. Ještě horké paštiky uzavři víčky a nech vychladnout. Přendej do ledničky a jez ideálně až druhý den, bude chuťově ještě lepší. Podávej s (domácím) chlebem a přidej na trošce oleje orestovanou jarní cibulku, osol a opepři podle chuti.  

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.