Máte doma králíka a nevíte, co s ním? Máme pro vás tip, jak ho chutně zužitkovat. Vyzkoušejte tyto dvě omáčky a z masa a jater si připravte paštiku, třeba k večeři nebo jako jedlý dárek.
Pokud se nechystáte péct celého králíka, naporcujte ho a z odřezků si připravte vývar na podlévání omáček. A pokud máte králíky dva, pak si nechte vývar na polévku. Jak na to? Odřezky a skelet přendejte do pekáčku, přidejte rozkrojenou cibuli, na větší kousky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova. Pak přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte lžíci soli, pár kuliček pepře, nového koření, bobkový list a sušený tymián. Pokud máte petrželku i se stonkem, přidejte i tu, skvělý je také libeček ze zahrádky a jedno rajče. Při nižší teplotě táhněte vývar alespoň 3 hodiny.
Králík se smetanovou omáčkou a knedlíky
4 porce
příprava: 2 hodiny + 12 hodin na uležení láku
Co na králíka se smetanovou omáčkou?
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
1 cibule
3 plátky citronu
1 lžička nastrouhaného zázvoru
2 hřebíčky
1 hrst tymiánu
3 bobkové listy
1 hrst šalvěje
6 kuliček pepřů
6 kuliček nového koření
sůl
2 lžíce octa
1 celý králík
50 g špeku
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání 33%
2 lžíce krupicového cukru na karamel
šťáva z citronu na dochucení
Jak na králíka se smetanovou omáčkou?
1.Připrav si lák. Vlož do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkroj na dvě poloviny. Přidej plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalij vodou. Vmíchej sůl a ocet. Při nižší teplotě vař asi tak 15 minut. Odstav a nech vychladnout. Králíka naporcuj (odřezky si nech na vývar), zeleninu s lákem přendej do pekáčku, navrch dej maso, přiklop a nech ideálně přes noc v chladu.
2. Troubu předehřej na 180°C. Králíka v pekáčku i s lákem peč přiklopené asi 75 minut. Poté maso a kořenovou zeleninu vyndej, lák přeceď. Na másle opeč zeleninu, zasyp mouku a za stálého míchání restuj. Přilij přeceděný lák a podle toho, kolik potřebuješ výsledné omáčky, přidej vývar. Vař asi tak 15 minut, aby se mouka vyvařila. Pak rozmixuj, přilij smetanu a krátce povař, aby se chutě spojily. Nakonec dochuť solí, karamelem a šťávou z citronu. Podávej s knedlíky.
Jak si doma udělat jednoduchý karamel?
A jak si připravit domácí karamel? Do rendlíku nasyp 2 lžíce krupicového cukru, přidej vodu v poměru 1:1 k cukru a za občasného míchání nech zhnědnout. Voda se bude odpařovat a ty se nemusíš bát, že se ti to připálí. Karamel opatrně a za stálého míchání vmíchej do vařící se omáčky, pozor, ať se nespálíš, bude to prskat.
Co na karlovarské knedlíky?
4 rohlíky
špetka soli
250 g polohrubé mouky
1 hrst nasekané petrželky
2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
250 ml plnotučného mléka
Jak na karlovarské knedlíky?
- Ve velkém hrnci dej vařit vodu. Nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
- Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje fólie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
- Vyndej knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbal je a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej je do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou) než je začneš servírovat.
Králík s hořčičnou omáčkou a bramborami
4 porce
příprava: 1,5 hodiny
Co na králíka?
1 králík
100 g anglické slaniny
2 cibule
1 hrst tymiánu
100 g másla
3 stroužky česneku
250 ml vývaru z králíka
1 lžíce olivového oleje
1 velká šalotka
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky hrubozrnné hořčice
2 lžičky medu
1 velká hrst sušené majoránky
100 ml smetany ke šlehání 33%
sůl a pepř
Jak na králíka s hořčičnou omáčkou?
- Troubu předehřej na 180°C. Králíka naporcuj, odřezky si nech na vývar. Do pekáčku dej maso spolu s nakrájenou slaninou, česnekem a cibulí. Přidej tymián, máslo, osol, opepři a přiklopené peč 1 hodinu. Poté odklop a peč dozlatova, asi 15 minut.
- Na olivovém oleji krátce orestuj nasekanou šalotku, vmíchej obě hořčice, prorestuj (zvýrazní to chuť)! Přidej med, majoránku a začni podlévat šťávou z králíka, pokud ji nemáš dost, použij vývar. Osol, opepři a rozmixuj. Zjemni smetanou, krátce povař, aby se chutě spojily. Upečeného maso spolu se slaninou přendej na talíře, zalij omáčkou a podávej se šťouchanými bramborami.
Co na šťouchané brambory?
900 g brambor typu B
1 lžíce sádla + dle potřeby
1 lžíce másla + dle potřeby
2 menší červené cibule
4 jarní cibulky
sůl a pepř
1 lžička růžového pepře
Jak na šťouchané brambory?
1. Brambory oloupej, nakrájej na menší kousky a v osolené vodě je uvař doměkka. V jiném hrnci na sádle a másle orestuj nadrobno nakrájené červené cibule. Přidej nasekanou jarní cibulku, sůl, pepř a růžový pepř.
2. Uvařené brambory slij, přendej je do hrnce k cibulkám a rozšťouchej. Podle „suchosti“ brambor ještě přidej dle tvé chuti sádlo nebo máslo. Dochuť solí.
Paštika z králíka (na doma i jako jedlý dárek)
asi 5 malých uzavíratelných skleniček (po 150 ml)
příprava: 2 hodiny + 12 hodin na uležení jater
Co na paštiku?
játra ze 4 králíků (maso se slaninou by mělo být v poměru 1:2 k játrům)
200 ml plnotučného mléka
bříška ze 2 králíků
100 g anglické slaniny
2 mrkve
2 petržele
1 červená cibule
2 jarní cibulky
1 lžička sušeného česneku
1 hrst libečku
1 hrst pažitky
1 hrst petrželky
1 hrst jarní kopřivy
1 lžička růžového pepře
sůl a pepř
200 ml smetany ke šlehání 33%
2 jarní cibulky orestované na olivovém oleji
chleba na podávání
Jak na to?
- Játra očisti a nech je ideálně 12 hodin naložená v mléce v ledničce. Troubu předehřej na 180°C. Králičí maso přendej do pekáčku, přidej na menší kousky nakrájenou slaninu, očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a čtvrtky cibule. Peč přiklopené do měkka, asi 45 minut. Poté nech vychladnout.
- Troubu předehřej na 110°C. Játra slij. Vyndej kořenovou zeleninu (tu vyhoď) a ostatní (maso, slaninu a cibuli) rozemel spolu s játry. Přendej do mísy od robota, přidej nasekanou jarní cibulku, česnek, bylinky, kopřivy a nadrcený růžový pepř, dochuť ještě solí a pepřem, vyšlehej. Poté přilévej smetanu a šlehej ještě asi 5 minut, ať je směs načechraná. Pak směs rozděl do čistých uzavíratelných skleniček, ty vyskládej do hrnce tak, aby byly ze 2/3 ponořené ve vodě. Skleničky nech otevřené a hrnec dej do trouby. Peč ve vodní lázni asi 45 minut.
- Ještě horké paštiky uzavři víčky a nech vychladnout. Přendej do ledničky a jez ideálně až druhý den, bude chuťově ještě lepší. Podávej s (domácím) chlebem a přidej na trošce oleje orestovanou jarní cibulku, osol a opepři podle chuti.