Podzimní koláč? Zapojte jablka, hrušky a ořechy!

Podzimní koláč? Zapojte jablka, hrušky a ořechy!

Receptů na koláče není nikdy dost. Umíte si navíc představit podzim bez voňavého teplého dezertu? My ne, ani ten náš pes Kevin ne, jemu ale musí stačit jen ta vůně.

Víte, co je na podzimních koláčích vůbec to nejlepší? Ovoce! Jablky se zavděčíte vždycky, zkuste ale použít zralé hrušky, přidat k nim vanilku, trošku drceného hřebíčku a skořici. Nechte je v misce pod potravinářskou fólií v ledničce uležet přes noc do druhého dne a uvidíte, jak mile vás překvapí jejich chuť připomínající klasický kompot od babičky. Do koláče je tahle směs něco jako zázračná ingredience.

P.S. Na fotku nám hrušky už nezbyly, tak jsou tam jen jablka…

Podzimní koláč s jablky nebo hruškami

1 forma na koláč o průměru 24 cm

Příprava: 50 minut

Co na koláč?

3 větší jablka nebo hrušky (nebo mix)

1 BIO vanilkový cukr

1 lžička mleté skořice

Co na těsto na koláč?

3 vejce

1 BIO vanilkový cukr

130 g třtinového cukru

150 g bílého jogurtu

150 g hladké mouky

50 g namletých mandlí (můžou být ale i vlašské ořechy) + na vysypání formy

½ prášku do pečiva bez fosfátů

50 ml oleje + na vymazání formy

Jak na to?

  1. Jablka nebo hrušky oloupej, zbav jádřince a nakrájej na menší kousky. Přendej je do misky, přidej vanilkový cukr a mletou skořici. Promíchej a dej do ledničky odpočinout, trošku pustí šťávu. 
  2. Troubu předehřej na 180°C. Vejce vyšlehej s cukry do krému, poté přidej jogurt a mouku s namletými ořechy. Nakonec vmíchej prášek do pečiva a zlehka zapracuj olej. 
  3. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp namletými ořechy (nebo hrubou moukou), nalij rovnoměrně těsto a rozděl naložená jablka nebo hrušky. Přidej i přebytečnou šťávou. 
  4. Peč dozlatova, asi 35 až 40 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na mřížce trošku vychladnout a pak nakrájej a podávej. 
6 Comments
  1. Dobrý den,
    chci Vám moc poděkovat za tento recept. Je jednoduchý a hlavně výborný, asi perfektní poměr ingrediencí 😉
    Koláče z jogurtového těsta se mi většinou srazí, i přesto že dodržuji všechna možná pravidla, která je nutná při pečení dodržet. Ale tenhle byl na jedničku, možná pomohly ty mandličky – krásně nadýchaný, chuťově výborný a hlavně vláčný (žádný suchoň 🙂 Jen jsem ubrala malinko cukru (dala jsem 100 gramů). Pekla jsem s hruškami.
    Řadím ho mezi naše oblíbence a příště zkusím s dalším ovocem 🙂 Krásný den 🙂

  2. Z jakého materiálu prosím máte formu na koláč? Nemám žádnou formu (chci si koupit) a na výběr je velké množství a vyrobené z různých materiálů…Koláč vypadá parádně. 🙂 Hezký den Martina

    1. Dobrý den, děkujeme:-) forma je keramická, je to Emile Henry, ale bílou seženete i v Tescomě:-)

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *