Podzimní koláč? Zapojte jablka, hrušky a ořechy!

Podzimní koláč? Zapojte jablka, hrušky a ořechy!

Receptů na koláče není nikdy dost. Umíte si navíc představit podzim bez voňavého teplého dezertu? My ne, ani ten náš pes Kevin ne, jemu ale musí stačit jen ta vůně.

Víte, co je na podzimních koláčích vůbec to nejlepší? Ovoce! Jablky se zavděčíte vždycky, zkuste ale použít zralé hrušky, přidat k nim vanilku, trošku drceného hřebíčku a skořici. Nechte je v misce pod potravinářskou fólií v ledničce uležet přes noc do druhého dne a uvidíte, jak mile vás překvapí jejich chuť připomínající klasický kompot od babičky. Do koláče je tahle směs něco jako zázračná ingredience.

P.S. Na fotku nám hrušky už nezbyly, tak jsou tam jen jablka…

Podzimní koláč s jablky nebo hruškami

1 forma na koláč o průměru 24 cm

Příprava: 50 minut

Co na koláč?

3 větší jablka nebo hrušky (nebo mix)

1 BIO vanilkový cukr

1 lžička mleté skořice

Co na těsto na koláč?

3 vejce

1 BIO vanilkový cukr

130 g třtinového cukru

150 g bílého jogurtu

150 g hladké mouky

50 g namletých mandlí (můžou být ale i vlašské ořechy) + na vysypání formy

½ prášku do pečiva bez fosfátů

50 ml oleje + na vymazání formy

Jak na to?

  1. Jablka nebo hrušky oloupej, zbav jádřince, nakrájej na menší kousky, přendej do misky, přidej vanilkový cukr a mletou skořici. Promíchej a dej do ledničky odpočinout, trošku pustí šťávu. 
  2. Troubu předehřej na 180°C. Vejce vyšlehej s cukry do krému, poté přidej jogurt a mouku s namletými ořechy. Nakonec vmíchej prášek do pečiva a zlehka zapracuj olej. 
  3. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp namletými ořechy (nebo hrubou moukou), nalij rovnoměrně těsto a rozděl naložená jablka nebo hrušky i se šťávou z nich. 
  4. Peč dozlatova, asi 35 až 40 minut. Že je koláč upečený poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na mřížce trošku vychladnout a pak nakrájej a podávej. 
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *