Zázvorový sirup jako jedlý vánoční dárek

Zázvorový sirup jako jedlý vánoční dárek

Každý rok najdu pod stromečkem můj oblíbený zázvorový sirup od mojí švagrové Kamči. Používám ho do čaje nebo ho jen tak přelévám horkou vodou. Je skvělý, zdravý a zahřeje na těle i na duši.

A už nejen mě. Kamča, která nás inspiruje nejen na cestách s Kam pudem?, se s námi podělila o svůj recept. Vy si tak můžete doma zázvorový sirup snadno a rychle připravit. Třeba jako jedlý dárek pod stromeček nebo jen tak pro sebe na dlouhé zimní dny. Uvidíte, že pak oceníte, že nemusíte krájet zázvor… Snadno, rychle a hlavně vždy po ruce!  A nezapomeňte si ho vzít s sebou v termohrnku na cesty. 

Zázvorový sirup podle Kamči

2 l sirupu 

příprava: 30 minut 

Co na zázvorový sirup?

1 l vody

2 kg cukr krupice (nebo krystal)

600 g celého zázvoru

4 citróny

1 balení kyseliny citrónové (nemusí být)

Jak na to?

  1. Do pětilitrového hrnce nalij studenou vodu a dej vařit. Přidej cukr a občas zamíchej. Než rozvar začne probublávat, chvilku to potrvá, asi 10 minut. Mezitím nakrájej omytý zázvor (i se slupkou) na 0,5 cm silná kolečka. Až bude rozvar ve varu, přidej zázvor. Vař na mírném plameni bez pokličky 15 minut.
  2. Mezitím připrav citrony a lahve. Citrony rozkroj a vymačkej  z nich všechnu šťávu. Lahve vypláchni vroucí vodou, aby byly naprosto čisté. To samé udělej s nálevkou, kterou budeš lahve plnit. 
  3. Po 15 minutách varu sirup sundej z plotny a přes jemné síto ho přeceď do připravené nádoby (ano, ještě horký). Vmíchej citronovou šťávu a pokud budeš chtít sirup uchovávat déle, tak i kyselinu citrónovou. Naplň lahve, hned je uzavři a na kuchyňském stole je nech vychladnout. Uchovávej na tmavším místě, po otevření lépe v chladu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *