Máte chuť na koláč a nechce se vám nic odvažovat? Použijte polévkovou lžíci a hrnek o objemu 250 ml. Pak už vám stačí jen pár surovin, ovoce a čokoláda.
I když ještě není jejich doba, nechala jsem se zlákat a koupila nektarinky. To jsem ještě netušila, že se budou hodit do koláče. A jsou tam perfektní – šťavnaté, voňavé a v kombinaci s mandlemi a bílou čokoládou dokonalé. Jemnost těstu dodá smetana. A když si koláč vezmete na piknik, pak rozhodně neuděláte chybu…
Koláč s nektarinkami a čokoládou
forma na pečení o průměru 27 cm
příprava: 50 minut
Co na koláč?
1 vejce
1 BIO vanilkový cukr
3 lžíce třtinového cukru
kůra z BIO citronu
300 ml smetany ke šlehání 33%
3 lžíce mandlové mouky (Zdraveorechy.cz) + na posypání
1 hrnek (250 ml) polohrubé mouky + na vysypání formy
3 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový…) + na vymazání formy
asi 5 nektarinek (podle velikosti)
50 g bílé čokolády Excellence Vanilla
Jak na to?
- Pomocí balónové metly vyšlehej vejce s cukry a kůrou z citronu do krému. Pak přidej smetanu, mandlovou a polohrubou mouku. Prošlehej. Nakonec zlehka zapracuj olej.
- Troubu předehřej na 180°C. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp polohrubou moukou. Nektarinky nakrájej na měsíčky, čokoládu nakrájej na menší kousky. Těsto přendej do formy a navrch rozlož nektarinky. Zlehka zasyp mandlovou moukou a čokoládou.
- Koláč peč v předehřáté troubě dozlatova, asi 35 minut. Že je uvnitř upečený poznáš tak, že do něj zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na mřížce vychladnout a poté podávej.