Nejjednodušší recept z čerstvých hub? Smaženice!

Nejjednodušší recept z čerstvých hub? Smaženice!

Naše dětství – to je smaženice z hub. Zvládne ji úplně každý. Stačí vám pár ingrediencí a pánev. A trošku chleba, ať se vám lépe tráví. 

Co byste měli vědět, když se pustíte do smaženice? Používejte jen jedlé houby, které znáte a hlavně poznáte! Očistěte je a nakrájejte na kostičky, žádné plátky. Kostičky zůstanou vcelku a ze smaženice se nestane „lepivá směs“. Důležitý je postup –  i tady má svá pravidla, tempo… Houby musí změknout, ale nerozbřednout se. Vajíčka už si pak dolaďte podle toho, jak je máte rádi. Mohou být tekutější i úplně pevná. A pokud máte pažitku, šup tam s ní!

Smaženice z čerstvých hub 

2 porce

Příprava: 30 minut

Co na smaženici?

4 hrsti nakrájených hub

10 g špeku (když není špek tak místo oleje dej 1 lžíci másla)

1 cibule (my použili červenou)

1 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)

1 lžička drceného kmínu

sůl a pepř 

2 vejce 

1 jarní cibulka

Jak na to?

  1. Houby, špek a oloupanou cibuli nakrájej na kostičky (u hub asi 1,5 cm, ostatní menší). Na pánvi rozehřej olej, přidej špek a orestuj. Poté vmíchej cibuli s kmínem a zarestuj. 
  2. Nakonec přidej houby, osol a opepři, zamíchej, podlij troškou vody a přiklop. Nech dusit, asi 10 minut (dokud nebudou houby měkké).
  3. Poté odklop, vmíchej (předem v hrnku vidličkou promíchaná) vejce. Restuj, dokud se neusmaží. Přidej na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Krátce společně orestuj. Podávej. 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *