Švédská kuchyně: Páj s krevetami a lososem

Švédská kuchyně: Páj s krevetami a lososem

Máte rádi slané koláče? Upečte si tento jednoduchý recept a naservírujte krevetovo-lososový páj ve švédském stylu svým hostům na večírku.

Věděli jste, že v IKEA koupíte kromě uzeného lososa i krevety? Přidejte si do košíku i polotvrdý sýr a vykouzlete páj, který si zamiluje rodina i přátelé. Tento koláč můžete jíst teplý i za studena. A druhý den se může hodit na oběd nebo večeři „co dům dá“.

Páj s krevetami a lososem
4 porce

Příprava: 1 hodina + chlazení těsta

Co na těsto?

400 g hladké mouky

265 g studeného másla

1,5 lžíce vody

špetka soli

Co na náplň?

400 g uzeného lososa SJÖRAPPORT

400 g krevet SJÖRAPPORT

šťáva z ½ citrónu

šťáva z ½ limetky

2 hrsti nasekaného koriandru

sůl a pepř

250 ml zakysané smetany

1 lžíce řepkového oleje

350 g polotvrdého sýru (mix OST PRÄST®OST HERRGÅRD®)

Jak na to?

  1. Prosej hladkou mouku do mísy. Přidej pokrájené máslo a špetku soli. Prsty propracuj v drobenku. Poté přilij vodu a vypracuj hladké těsto. Nech ho 30 minut odpočívat v ledničce. Troubu předehřej na 180° C. Na pomoučněné ploše vyválej z těsta kruh větší, než je forma. Přendej do formy. Propíchej vidličkou a peč 10 minut.
  2. V míse smíchej rozmražené a slité krevety s nasekaným koriandrem, šťávou z limetky a citrónu, olejem, solí a pepřem. Lososa nakrájej na plátky a přidej ke krevetám spolu se zakysanou smetanou. Naplň rovnoměrně rozděl na předpečený korpus. Zasyp nastrouhaným sýrem. Peč dozlatova, 20 až 30 minut. Nech trošku vychladnout, aby koláč zatuhl a poté (ještě teplý) nakrájejte a podávejte.

Proklikni se přímo na recept v IKEA

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *