Máte rádi slané koláče? Upečte si tento jednoduchý recept a naservírujte krevetovo-lososový páj ve švédském stylu svým hostům na večírku.
Věděli jste, že v IKEA koupíte kromě uzeného lososa i krevety? Přidejte si do košíku i polotvrdý sýr a vykouzlete páj, který si zamiluje rodina i přátelé. Tento koláč můžete jíst teplý i za studena. A druhý den se může hodit na oběd nebo večeři „co dům dá“.
Páj s krevetami a lososem
4 porce
Příprava: 1 hodina + chlazení těsta
Co na těsto?
400 g hladké mouky
265 g studeného másla
1,5 lžíce vody
špetka soli
Co na náplň?
400 g uzeného lososa SJÖRAPPORT
400 g krevet SJÖRAPPORT
šťáva z ½ citrónu
šťáva z ½ limetky
2 hrsti nasekaného koriandru
sůl a pepř
250 ml zakysané smetany
1 lžíce řepkového oleje
350 g polotvrdého sýru (mix OST PRÄST® a OST HERRGÅRD®)
Jak na to?
- Prosej hladkou mouku do mísy. Přidej pokrájené máslo a špetku soli. Prsty propracuj v drobenku. Poté přilij vodu a vypracuj hladké těsto. Nech ho 30 minut odpočívat v ledničce. Troubu předehřej na 180° C. Na pomoučněné ploše vyválej z těsta kruh větší, než je forma. Přendej do formy. Propíchej vidličkou a peč 10 minut.
- V míse smíchej rozmražené a slité krevety s nasekaným koriandrem, šťávou z limetky a citrónu, olejem, solí a pepřem. Lososa nakrájej na plátky a přidej ke krevetám spolu se zakysanou smetanou. Naplň rovnoměrně rozděl na předpečený korpus. Zasyp nastrouhaným sýrem. Peč dozlatova, 20 až 30 minut. Nech trošku vychladnout, aby koláč zatuhl a poté (ještě teplý) nakrájejte a podávejte.
Proklikni se přímo na recept v IKEA.