Hledáte inspiraci na jednoduchý koláč s vlašskými ořechy, tvarohem, povidly a švestkami? Tenhle je vláčný, ne příliš sladký a hodí se k odpolední kávě nebo čaji.
Nejraději mám takové recepty, kdy nepotřebujete vytáhnout váhu. Zároveň takové, při kterých zužitkujete „zbytky z kuchyně“. Třeba když máte v ledničce otevřená povidla. Nebo švestky, které už nejsou v nejlepší kondici. A pokud nemáte švestky, pak se je nebojte vyměnit za jablka. V kombinaci s vlašskými ořechy a skořicí tvoří ideální podzimní trojku!
Ořechový koláč se švestkami
Forma na koláč o průměru 28 cm
Příprava: 60 minut
Co na koláč?
2 vejce
5 lžic třtinového cukru
2 vanilkové cukry (nebo 2 lžíce domácího)
250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
2 lžíce plnotučného mléka
3 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžíce švestkových povidel
1 hrnek polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vysypání formy
1/3 hrnku oleje (řepkový, slunečnicový) + na vymazání formy
½ prášku do pečiva bez fosfátů
švestky na ozdobu
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. V robotu s balónovou metlou vyšlehej vejce s cukry do hladkého krému. Poté přidej tvaroh, mléko a šlehej při nižších otáčkách. Vmíchej ořechy, skořici a povidla a opět šlehej. Pak zapracuj mouku s práškem do pečiva. A nakonec zlehka vmíchej olej. Pokud je těsto moc hutné, přidej ještě lžíci mléka.
- Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Rovnoměrně do ní rozprostři těsto na koláč. Navrch dej rozpůlené švestky slupkou dolů. Peč dozlatova, asi 45 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Když do něj zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Já koláč nechávám ještě chvíli ve vypnuté troubě dojít (zvlášť, když švestky vypustí šťávu), krásně se zatáhne. Poté nech upečený koláč na kuchyňské mřížce vystydnout a zlehka posyp moučkovým cukrem. Podávej.