Podzimní ořechový koláč s tvarohem a švestkami

Podzimní ořechový koláč s tvarohem a švestkami

Hledáte inspiraci na jednoduchý koláč s vlašskými ořechy, tvarohem, povidly a švestkami? Tenhle je vláčný, ne příliš sladký a hodí se k odpolední kávě nebo čaji.

Nejraději mám takové recepty, kdy nepotřebujete vytáhnout váhu. Zároveň takové, při kterých zužitkujete „zbytky z kuchyně“. Třeba když máte v ledničce otevřená povidla. Nebo švestky, které už nejsou v nejlepší kondici. A pokud nemáte švestky, pak se je nebojte vyměnit za jablka. V kombinaci s vlašskými ořechy a skořicí tvoří ideální podzimní trojku!

Ořechový koláč se švestkami

Forma na koláč o průměru 28 cm

Příprava: 60 minut

Co na koláč?

2 vejce

5 lžic třtinového cukru

2 vanilkové cukry (nebo 2 lžíce domácího)

250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)

2 lžíce plnotučného mléka

3 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů

1 lžička mleté skořice

1 lžíce švestkových povidel

1 hrnek polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vysypání formy

1/3 hrnku oleje (řepkový, slunečnicový) + na vymazání formy

½ prášku do pečiva bez fosfátů

švestky na ozdobu

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. V robotu s balónovou metlou vyšlehej vejce s cukry do hladkého krému. Poté přidej tvaroh, mléko a šlehej při nižších otáčkách. Vmíchej ořechy, skořici a povidla a opět šlehej. Pak zapracuj mouku s práškem do pečiva. A nakonec zlehka vmíchej olej. Pokud je těsto moc hutné, přidej ještě lžíci mléka.
  2. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Rovnoměrně do ní rozprostři těsto na koláč. Navrch dej rozpůlené švestky slupkou dolů. Peč dozlatova, asi 45 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Když do něj zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Já koláč nechávám ještě chvíli ve vypnuté troubě dojít (zvlášť, když švestky vypustí šťávu), krásně se zatáhne. Poté nech upečený koláč na kuchyňské mřížce vystydnout a zlehka posyp moučkovým cukrem. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *