Milujete grilované kuřátko? A věděli jste, že jej můžete ugrilovat doma v horkovzdušné fritéze? Nejen na způsob piri piri! A přidejte ke kuřeti brambůrky, ať to máte komplet.
Ne každá horkovzdušná fritéza má otočný rožeň na grilované kuře. Takže pokud uvažujete o koupi tohoto pomocníka do kuchyně, pak pro vás máme tip! Horkovzdušná fritéza 800 od Electroluxu umí fritovat, péct, ohřívat jídlo, sušit i grilovat. Má 7 přednastavených receptů a kapacitu 12 l, tedy krásně v ní připravíte jídlo pro celou rodinu. Díky osvětleným dvířkám můžete celý proces kontrolovat bez otevírání. To prostě chcete!
Grilované kuře piri piri
4 porce
příprava: 1,5 hodiny + marinování
Co na kuře?
1 menší farmářské kuře (asi 1,2 kg velké)
800 g malé brambory Grenaille
Co na piri piri?
1 červená špičatá paprika
4 x papričky piri piri (nebo 1 cajenská)
2 cm čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
1 šalotka
šťáva z 1 citronu
1 lžíce bílého octa
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
½ lžičky pepře
½ lžičky cajenského pepře
1 lžíce oregana
1 lžička zauzené papriky
Jak na to?
- Všechny „pevné“ ingredience na piri piri nakrájej nadrobno. Přendej je spolu se zbylými surovinami do mixovací nádoby a tyčovým mixérem rozmixuj do hladka.
- Očištěné kuře důkladně potři větší vrstvou piri piri zvenku i zevnitř. Zbytek marinády si nech na později v ledničce, bude se hodit na grilování. Pak kuře buď zavakuuj nebo zafrešuj a nech ideálně 24 hodit odpočívat v ledničce.
- Poté kuře svaž provázkem, aby lépe drželo při sobě a napíchni na rožeň. Můžeš ho ještě pomazat piri piri. Na horkovzdušné fritéze 800 zapni ikonku – grilované kuře, nech předehřát. Kuře vlož dovnitř, zacvakni a griluj při 200 °C dozlatova, 60 minut. Průběžně jej můžeš kontrolovat osvětleným okénkem, jak se točí.
- Brambůrky můžeš předvařit ve slupce a poté dát na posledních 15 minut dolů do fritézy, ještě obalit v piri piri a dogrilovat s kuřetem. Případně je nemusíš dopředu vařit, stačí omýt, obalit v piri piri a grilovat s kuřetem.