Pribináčková bábovka s rybízem z mrazáku

Pribináčková bábovka s rybízem z mrazáku

S jarem automaticky přichází i likvidace všeho ovoce, co máme „nasysleno“ z předešlého léta. Skvěle se hodí do koláčů, buchet, ale i do bábovky. Té dodá tu správnou vláčnost.

Bábovky peču už od mala, nejsem v nich úplný mistr a tak sázím na jistotu. A tím je pro mě máslo (v některém případě i tuzemák). Mám ale pár kamarádek, které se snažím trumfnout. Zatím se od nich jen učím a pokaždé, když je bábovka tak akorát vláčná, mám radost jako malé dítě. A jako že tahle opravdu je. Navíc voní po vanilce a rybíz ji dodá takovou tu sladko kyselou chuť.

 

Pribináčková bábovka s rybízem

1 velká forma (nebo 4-5 menších)

příprava: 60 minut

 

Co na bábovku?

360 g hladké mouky

špetka soli

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

kůra z 1 biocitronu

250 g másla + na vymazání formy

250 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

4 vejce

160 g vanilkového Pribináčka (2 x 80 g)

200 g bílého selského jogurtu

polohrubá mouka na vysypání formy

moučkový cukr na posypání

 

Co na náplň?

2 hrsti zmrzlého rybízu

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce hladké mouky

 

Jak na to?

  1. Prosej mouku do mísy, přidej sůl a prášek do pečiva. Změklé máslo utři s cukry do krému. Postupně přidávej vejce jedno za druhým. Pak vmíchej Pribináčky, postupně přidávej sypkou směs a ještě bílý jogurt.
  2. Suchý mražený rybíz smíchej s cukrem a moukou. Vymaž formu (nebo menší formy) máslem, případně olejem a vysypej moukou. Polovinu těsta nalij do formy. Navrch rovnoměrně rozlož rybíz. A zakonči zbytkem těsta.
  3. Peč ideálně v páře při 150°C dozlatova (v klasické troubě peč při 170°C), asi 40 minut. Že je bábovka uvnitř upečená poznáš tak, že když do ní píchneš špejlí, zůstane suchá. Upečenou bábovku nech na mřížce chvilku chladnout. Poté ji ještě teplou vyklop a můžeš ji zlehka posypat moučkovým cukrem.Tip co na bábovku: Skvělá je i poleva z vyšlehaného moučkového cukru (150 g) se šťávou z jednoho biocitronu. Nech ji v ledničce ztuhnout (recept od naší kamarádky Martiny Muldoon, která dělá ty nejlepší bábovky na světě!) nebo ji třeba jen zlehka posyp moučkovým cukrem.
2 Comments
  1. Je uvedená doba pečení správná? Pekla jsem bábovku ve velké formě přes 70 minut a bohužel byla po vyklopení stále nedopečená. Původně jsem si myslela, že je rybízem ale ani těsto nad ním se nevyvedlo.

    1. Dobrý den, 70 minut je na bábovku opravdu hodně. Máte zkušenosti s touto formou i jiné než tohle pečení? My tento recept děláme pravidelně a funguje:-(

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *