Voňavý citronový chlebíček s tymiánem

Voňavý citronový chlebíček s tymiánem

Sladká nebo slaná snídaně či svačina? U nás obojí! Hlavně, když to provoní kuchyň, zahřeje a nasytí. Jako třeba tento máslový chlebíček s citronem a tymiánem.

Když jsme doma marod, skončíme vždycky u pečení něčeho sladkého. Přesněji, Týna se rozhodne péct a já tam pak celá rozcuchaná a v pyžamu za ní dodělávám zbytek. Větší část, aby bylo jasné. Ale že by mi to vadilo? Vlastně ani ne. Zvlášť, když jde o něco, co v sobě skrývá svěží vůni a chuť citronu (může tam být i pomerančový fresh) a bylinek, tymián je tady prostě skvělý. A pokud máte doma třeba zázvorový sirup, dejte ho tam lžíci!

 

Citrusový chlebíček s tymiánem

1 forma na biskupský chlebíček

Příprava: 60 minut

Co na chlebíček?

120 g másla pokojové teploty

¾ hrnku třtinového cukru

1 vejce pokojové teploty

½ hrnku plnotučného mléka

120 g tučného jogurtu (řecký je skvělý)

kůra a šťáva z 1 citronu

1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu

1 ¾ hrnku špaldové (nebo polohrubé) mouky

špetka soli

1 prášek do pečiva

máslo nebo olej na vymazání formy

mouka (ideálně polohrubá) na vysypání formy

Jak na to?

  1. Vyšlehej máslo s cukrem do krému. Potom přidej vejce a šlehej dál. Postupně vmíchej mléko, jogurt , kůru a šťávu z citronu.
  2. Ve vedlejší míse smíchej nasekaný tymián s moukou, špetkou soli a práškem do pečiva. Zlehka zapracuj do krému. Pozor, nemělo by se to přešlehat, takže v robotu na nízké otáčky nebo ručně.
  3. Předehřej troubu na 170°C. Formu na biskupský chlebíček vymaž máslem nebo olejem a vysyp moukou. Rovnoměrně rozprostři těsto a peč dozlatova, asi 45 minut.
  4. A jak poznáš, že je chlebíček uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *