Voňavý citronový chlebíček s tymiánem

Sladká nebo slaná snídaně či svačina? U nás obojí! Hlavně, když to provoní kuchyň, zahřeje a nasytí. Jako třeba tento máslový chlebíček s citronem a tymiánem.

Když jsme doma marod, skončíme vždycky u pečení něčeho sladkého. Přesněji, Týna se rozhodne péct a já tam pak celá rozcuchaná a v pyžamu za ní dodělávám zbytek. Větší část, aby bylo jasné. Ale že by mi to vadilo? Vlastně ani ne. Zvlášť, když jde o něco, co v sobě skrývá svěží vůni a chuť citronu (může tam být i pomerančový fresh) a bylinek, tymián je tady prostě skvělý. A pokud máte doma třeba zázvorový sirup, dejte ho tam lžíci!

 

Citrusový chlebíček s tymiánem

1 forma na biskupský chlebíček

příprava: 60 minut

 

Co na chlebíček?

120 g másla pokojové teploty

3/4 hrnku třtinového cukru

1 vejce pokojové teploty

½ hrnku plnotučného mléka

120 g tučného jogurtu (řecký je skvělý)

kůra a šťáva z 1 citronu

1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu

1 ¾ hrnku špaldové (nebo polohrubé) mouky

špetka soli

1 prášek do pečiva

máslo nebo olej na vymazání formy

ideálně polohrubá mouka na vysypání formy

 

Jak na to?

  1. Vyšlehej máslo s cukrem do krému. Potom přidej vejce a šlehej dál. Postupně vmíchávej mléko, jogurt , kůru a šťávu z citronu.
  2. Ve vedlejší míse smíchej nasekaný tymián s mouku, špetkou soli a práškem do pečiva. Zlehka zapracuj do krému. Pozor, nemělo by se to přešlehat, takže s robotem na nízký otáčky nebo ručně.
  3. Předehřej troubu na 170°C. Formu na biskupský chlebíček vymaž máslem nebo olejem a vysyp moukou. Rovnoměrně rozprostři těsto a peč dozlatova, asi 45 minut.
  4. Že je chlebíček i uvnitř upečený poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli, po vyndání bude suchá.

 

 

 

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *