3 masové rolády, které dáte i na chleba

3 masové rolády, které dáte i na chleba

Co si zabalit na cestu nejen na školní výlet? Chleba s řízkem nebo roládou, hořčice a kyselá okurka (od Marmelád s příběhem). Klasika, co se nikdy neokouká! Jen ten ubrousek by tam nemusel být tak přilepený.

A kdy se jí roláda za studena? Když vám zbyde od oběda nebo večeře. Protože normálně se tenhle vytuněný kus masa nádivkou jí teplý pěkně s bramborem, se štouchačkami nebo bramborovou kaší. Možná se ptáte, jak si jí doma připravit. Máme tu pro vás hned 3 recepty, dva z kuřete a jednu bůčkovou roládu. Dejte vědět, která vám chutnala nejvíc.

Kuřecí roláda z celého kuřete s bezlepkovou nádivkou

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

Co na roládu?

1 farmářské kuře

sůl a pepř

100 g iberijského špeku

1 středně velká cibule

300 g baby špenátu

100 ml domácího kuřecího vývaru

4 plátky bezlepkového chleba

2 vejce

máslo

Co na šťouchané brambory?

600 g brambor typu B

50 g másla

svazek jarní cibulky

sůl a pepř

řeřicha na ozdobu

Jak na to?

  1. Nejdřív vykosti kuře na roládu. Celé ho polož zády dolů, prsy nahoru, nohami k sobě. Opatrně nožem odděl prsa podél kosti od hrudního koše. Pak nařízni vnitřní strany u obou stehen, okolo kosti nožem opatrně odřízni maso a kost vyndej. Opakuj na druhé straně. Křídla nařízni co nejblíž u těla stejně jako u prsou a křídla protáhni, že ti tam zůstane malá dírka nevadí! Vyndej kostru a maso si rozlož kůží dolů. Video ti to ukáže. Přikryj potravinářskou fólií, tím maso neporušíš a nebudeš mít zaneřáděnou kuchyň. Osol a opepři.
  2. Připrav si nádivku. Špek nakrájej na malé kostičky, přendej na rozpálenou pánev, stáhni trošku teplotu, orestuj. Přidej nasekanou cibuli a zase orestuj. Pak vmíchej baby špenát, teplotou se spaří. Zalij vše vývarem a nech chvilku dusit. Stáhni z plotny a vmíchej na kostičky nakrájený bezlepkový chleba, vejce a dochuť solí a pepřem. Promíchej.
  3. Předehřej troubu na 160°C. Nádivku rozlož na maso, nedávej ji do krajů. Začni rolovat od stehenních řízků. Zaroluj pevně, případně přebytečnou nádivku dej pryč. Pak začni uvazovat provázkem. Na jednom konci udělej očko a uzlík, pak obtáčej provázek a utahuj. Zakonči zase očkem a uzlíkem.
  4. Přendej do pekáče a navrch dej máslo. Vlož do trouby a peč nejdříve 45 minut, podle potřeby podlij vodou a přelij roládu šťávou z výpeku. Pak zvyš teplotu na 185°C a peč dozlatova, asi 20 minut. Odstraň provázek a nakrájej roládu na plátky.
  5. Mezitím, co se roláda bude péct, oloupej brambory, nakrájej je na čtvrtiny a uvař v osolené vodě do měkka. Slij. V hrnci rozehřej máslo, odstav, smíchej s nasekanou jarní cibulkou, přidej brambory, osol, opepři a našťouchej. Přendej na talíře. Navrch dej plátky rolády, zalij šťávou z výpeku a ozdob řeřichou.

Pro video klikni tady, stojí to za to:-)

Plněná kuřecí roláda s bylinkami

4 porce

příprava: 50 minut

Co na roládu?

4 kuřecí prsa

4 plátky medové šunky s vysokým podílem masa (ideálně 97%)

60 g sýru parmazanu nebo pecorina

čerstvé bylinky (šalvěj, tymián a oregano)

mořská sůl a čerstvě namletý pepř

olivový olej na zakapání

provázek nebo párátka na zabalení rolády

Jak na to?

  1. Kuřecí prsa nařízni(ne překroj) tak, abys z nich vytvořil/la podobu srdce. Osol a opepři je z vnitřní strany a zakapej olivovým olejem. Navrch rozlož šunku, na ní plátky sýra a nakonec bylinky. Klidně i se stonky.
  2. Přiklop, zarovnej, co přesahuje a provázkem nebo párátky upevni – zaroluj. Vlož do pekáčku, ještě zvenku lehce posol maso a můžeš podlít troškou vody, většinou to ale není nutné. Peč při 180°C nejprve přiklopené, přibližně 30 minut, odklop a ještě asi 10 minut peč dozlatova. Podávej se salátem, bramborami nebo rýží.

Plněná roláda z bůčku s nádivkou se špenátem a sušenými rajčaty

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na bůček?

800 g bůčku vcelku (bez žeber a kůže)

olej

1 cibule

3 stroužky česneku

80 g sušených rajčat (ideálně v oleji)

500 g listového špenátu

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

sůl a pepř

Co na šťouchané brambory?

600 g brambor typu A, B

máslo

2 jarní cibulky

½ pórku

sůl a růžový pepř

Jak na to?

  1. Rozlož si na prkénko bůček tukem dolů, nařízni ho podélně tak, aby vznikla co největší plocha. Paličkou na maso přes fólii bůček naklepej, osol a opepři ho z obou stran. 
  2. Připrav si nádivku. Na oleji orestuj nasekanou cibulku a česnek, přidej nakrájená sušená rajčata, spařený špenát a žloutky. Osol, opepři a krátce orestuj. Nech vychladnout a nakonec zlehka vmíchej vyšlehaný sníh z bílků a odstav.
  3. Předehřej si troubu na 160°C. Na rozložené maso rozprostři nádivku (ne do stran!), bůček zaroluj a zavaž provázkem. Přendej do pekáčku, podlij troškou vody, navrch dej kousek másla, přiklop a peč hodinu a půl. Mezitím si uvař brambory i ve slupce do měkka v osolené vodě.
  4. Poté bůček odklop, podlij podle potřeby, maso zalij výpekem a teplotu v troubě zvyš na 200°C. Peč odklopené dozlatova, asi 15 až 20 minut. Uvařené brambory oloupej. V hrnci rozehřej máslo, zlehka orestuj nakrájenou jarní cibulku a pórek, přidej brambory, sůl a růžový pepř a rozšťouchej. 
  5. Upečenou roládu z bůčku zbav provázku, nakrájej ji na plátky a podávej se šťouchanými bramborami polité šťávou z výpeku.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *