3 recepty z králíka: Na smetaně, s hořčičnou omáčkou a jarní paštika

3 recepty z králíka: Na smetaně, s hořčičnou omáčkou a jarní paštika

Máte doma králíka a nevíte, co s ním? Máme pro vás tip, jak ho chutně zužitkovat. Vyzkoušejte tyto dvě omáčky a z masa a jater si připravte paštiku, třeba k večeři nebo jako jedlý dárek.

Pokud se nechystáte péct celého králíka, naporcujte ho a z odřezků si připravte vývar na podlévání omáček. A pokud máte králíky dva, pak si nechte vývar na polévku. Jak na to? Odřezky a skelet přendejte do pekáčku, přidejte rozkrojenou cibuli, na větší kousky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova. Pak přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte lžíci soli, pár kuliček pepře, nového koření, bobkový list a sušený tymián. Pokud máte petrželku i se stonkem, přidejte i tu, skvělý je také libeček ze zahrádky a jedno rajče. Při nižší teplotě táhněte vývar alespoň 3 hodiny. 

Králík se smetanovou omáčkou

Králík se smetanovou omáčkou a knedlíky

4 porce

Příprava: 2 hodiny + 12 hodin na uležení láku

Co na králíka se smetanovou omáčkou?

2 mrkve

1 petržel

½ celeru

1 cibule

3 plátky citronu

1 lžička nastrouhaného zázvoru

2 hřebíčky

1 hrst tymiánu

3 bobkové listy

1 hrst šalvěje

6 kuliček pepřů

6 kuliček nového koření

sůl

2 lžíce octa

1 celý králík

50 g špeku

50 g másla

2 lžíce hladké mouky

200 ml smetany 33%

2 lžíce krupicového cukru na karamel

šťáva z citronu na dochucení

Jak na králíka se smetanovou omáčkou?

1.Připrav si lák. Vlož do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkroj na dvě poloviny. Přidej plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalij vodou. Vmíchej sůl a ocet. Při nižší teplotě vař asi tak 15 minut. Odstav a nech vychladnout. Králíka naporcuj (odřezky si nech na vývar), zeleninu s lákem přendej do pekáčku, navrch dej maso, přiklop a nech ideálně přes noc v chladu.  

2. Troubu předehřej na 180°C. Králíka v pekáčku i s lákem peč přiklopené asi 75 minut. Poté maso a kořenovou zeleninu vyndej, lák přeceď. Na másle orestuj zeleninu, zasyp mouku a za stálého míchání restuj. Přilij přeceděný lák a podle toho, kolik potřebuješ výsledné omáčky, přidej vývar. Vař asi tak 15 minut, aby se mouka vyvařila, rozmixuj, poté přilij smetanu a krátce povař, aby se chutě spojily. Nakonec dochuť solí, karamelem a šťávou z citronu. Podávej s knedlíky.

Jak si doma udělat jednoduchý karamel?

Domácí karamel si připravíš tak, že do rendlíku nasypeš 2 lžíce krupicového cukru, přidej trošku vody 1:1 a za občasného míchání nech zhnědnout. Voda se bude odpařovat a ty se nemusíš bát, že se ti to připálí. Karamel opatrně a za stálého míchání vmíchej do vařící se omáčky, pozor, ať se nespálíš, bude to prskat. 

Co na karlovarské knedlíky?

4 rohlíky

špetka soli

250 g polohrubé mouky

1 hrst nasekané petrželky

2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

250 ml plnotučného mléka

Jak na karlovarské knedlíky?

  1. Dej vařit vodu ve velkém hrnci. Na knedlíky nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
  2. Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
  3. Vyndej knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbal je a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej je do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou) než je začneš servírovat.
Králík s hořčičnou omáčkou

Králík s hořčičnou omáčkou a bramborami

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny

Co na králíka?

1 králík

100 g anglické slaniny

2 cibule

1 hrst tymiánu

100 g másla

3 stroužky česneku

250 ml vývaru z králíka

1 lžíce olivového oleje

1 velká šalotka

2 lžíce plnotučné hořčice

2 lžičky hrubozrnné hořčice

2 lžičky medu

1 velká hrst sušené majoránky

100 ml smetany 33%

sůl a pepř

Jak na králíka s hořčičnou omáčkou?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Králíka naporcuj, odřezky si nech na vývar. Do pekáčku dej maso spolu s nakrájenou slaninou, česnekem a cibulí. Přidej tymián, máslo, osol, opepři a přiklopené peč 1 hodinu. Poté odklop a peč dozlatova, asi 15 minut.
  2. Na olivovém oleji krátce orestuj nasekanou šalotku, vmíchej obě hořčice, prorestuj, zvýrazní to chuť! Přidej med, majoránku a začni podlévat šťávou z králíka, pokud ji nemáš dost, použij vývar. Osol, opepři a rozmixuj. Zjemni smetanou, krátce povař, aby se chutě spojily. Upečeného maso spolu se slaninou přendej na talíře, zalij omáčkou a podávej se šťouchanými bramborami. 

Co na šťouchané brambory?

900 g brambor typu B

1 lžíce sádla + dle potřeby

1 lžíce másla + dle potřeby

2 menší červené cibule

4 jarní cibulky

sůl a pepř

1 lžička růžového pepře

Jak na šťouchané brambory?

1. Brambory oloupej, nakrájej na menší kousky a v osolené vodě je uvař doměkka. V jiném hrnci na sádle a másle orestuj nadrobno nakrájené červené cibule. Přidej nasekanou jarní cibulku, sůl, pepř a růžový pepř. 

2. Uvařené brambory slij, přendej je do hrnce k cibulkám a rozšťouchej. Podle „suchosti“ brambor ještě přidej dle tvé chuti sádlo nebo máslo. Dochuť solí. 

Jarní paštika z králíka

Paštika z králíka (na doma i jako jedlý dárek)

Asi 5 malých uzavíratelných skleniček (po 150 ml)

Příprava: 2 hodiny + 12 hodin na uležení jater

Co na paštiku?

játra ze 4 králíků (maso se slaninou by mělo být v poměru 1:2 k játrům)

200 ml plnotučného mléka

bříška ze 2 králíků 

100 g anglické slaniny 

2 mrkve

2 petržele 

1 červená cibule

2 jarní cibulky 

1 lžička sušeného česneku

1 hrst libečku

1 hrst pažitky 

1 hrst petrželky

1 hrst jarní kopřivy

1 lžička růžového pepře

sůl a pepř

200 ml smetany 33%

2 jarní cibulky orestované na olivovém oleji

chleba na podávání

Jak na to?

  1. Játra očisti a nech je ideálně 12 hodin naložené v mléce v ledničce. Troubu předehřej na 180°C. Králičí maso přendej do pekáčku, přidej na menší kousky nakrájenou slaninu, očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a čtvrtky cibule. Peč přiklopené do měkka, asi 45 minut. Poté nech vychladnout.
  2. Troubu předehřej na 110°C. Játra slij. Vyndej kořenovou zeleninu (tu vyhoď) a ostatní (maso, slaninu a cibuli) rozemel spolu s játry. Přendej do mísy od robota, přidej nasekanou jarní cibulku, česnek, bylinky, kopřivy a nadrcený růžový pepř, dochuť ještě solí a pepřem, vyšlehej. Poté přilévej smetanu a šlehej ještě asi 5 minut, ať je to načechrané. Směs rozděl do čistých uzavíratelných skleniček, vyskládej je do hrnce tak, aby byly ze 2/3 ponořené ve vodě a otevřené (bez víčka) je peč ve vodní lázni asi 45 minut. 
  3. Ještě horké paštiky uzavři víčky a nech vychladnout. Přendej do ledničky a jez ideálně až druhý den, bude chuťově ještě lepší. Podávej s (domácím) chlebem a přidej na trošce oleji orestovanou jarní cibulku, osol a opepři podle chuti.  
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *